Ίσως ο γνωστότερος και ικανότερος ζωγράφος όλων των εποχών δεν είναι άλλος από τον Πάμπλο Πικάσο, τον οποίο εκτιμούν ακόμη και οι κλέφτες.
Πιο συγκεκριμένα ο Ισπανός ζωγράφος, γλύπτης, τυπογράφος, κεραμικός και σκηνογράφος, διάσημος για σπουδαία έργα ζωγραφικής βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καλλιτεχνών με τα περισσότερα κλεμμένα έργα παγκοσμίως.
Μέχρι το 2017 ο Πικάσο είχε 1.147 έργα που έχουν καταγραφεί ως κλεμμένα, λείπουν ή αμφισβητήθηκαν, υπερδιπλάσια, δηλαδή, από κάθε άλλο καλλιτέχνη, σύμφωνα με το Art Loss Register. Όπως αναφέρει το History, η πιο πρόσφατη κλοπή έργου του ήταν εκείνη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 όταν οι ληστές απέσπασαν ένα έργο του Πικάσο και άλλους έξι πίνακες από έκθεση ενός ολλανδικού μουσείου. Ένας Πικάσο, επίσης, εκλάπη τον Ιανουάριο του 2012, ενώ το Μάιο του 2010 ακόμη ένα έργο του Ισπανού καλλιτέχνη ήταν ανάμεσα σε πέντε πίνακες που κλάπηκαν από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι.
Το Art Loss Register, μάλιστα, έχει καταρτίσει μια λίστα με καλλιτέχνες τα έργα των οποίων έχουν κλαπεί περισσότερο, καθώς και τις χώρες όπου σημειώθηκαν οι εν λόγω κλοπές. Η Βρετανία, σύμφωνα, με τη λίστα βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς από μουσεία της και χώρους εκθέσεων έχουν χαθεί τα περισσότερα από αυτά.
Η βάση δεδομένων απαριθμεί όλα τα κλεμμένα, χαμένα και αμφισβητούμενα έργα τέχνης σε όλο τον κόσμο. Στη δεύτερη θέση μετά τον Πικάσο συναντάται ο σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης Νικ Λόρενς που έχει 557 κλεμμένα έργα, τα περισσότερα από τα οποία εξαφανίστηκαν μετά από μία κλοπή το 2004. Ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Ρώσος ζωγράφος που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης του 20ου αιώνα, ακολουθεί στην τρίτη θέση με συνολικά 516 κλεμμένα έργα.
Ο Καρέλ Απέλ, ο Ολλανδός ζωγράφος και γλύπτης, έρχεται τέταρτος με 505 κλεμμένα έργα, ακριβώς μπροστά από τον Σαλβαντόρ Νταλί με 504. Οι Χουάν Μιρό, Ντέιβιντ Λεβίν, Άντι Γουόρχολ, Ρέμπραντ και Πίτερ Ρείνκε, συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Άλλοι καλλιτέχνες στη λίστα είναι οι Ενρί Ματίς με 205 κλεμμένα έργα, Ρούμπενς με 169, Τζον Κονστάμπλ με 155 κ.α.