ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δεν μας είπαν, τους καφέδες ποιος τους πλήρωσε στην Βουδαπέστη; Ο Χριστοδουίδης σαν ο μικρός της παρέας;
prodeals

Από ποιους χτίστηκε η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο – Η θεωρία των ειδικών

«Η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο δεν χτίστηκε από ανθρώπους»

Από ποιους χτίστηκε η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο – Η θεωρία των ειδικών

Οι συνεχείς ανακαλύψεις των επιστημόνων στην αρχαιολογία, συχνά θέτουν σε αμφισβήτηση πεποιθήσεις για την έως τώρα ανθρώπινη ιστορία.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πυραμίδα Gunung Padang στην Ινδονησία, η οποία, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, μπορεί να έχει ένα στρώμα που χρονολογείται από το 25.000 π.Χ.

Ο ισχυρισμός αυτός, αν επαληθευτεί, θα την καθιστούσε πολύ παλαιότερη από την πυραμίδα Djoser Step Pyramid της Αιγύπτου, η οποία αναγνωρίζεται σήμερα από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου, που χρονολογείται γύρω στο 2.630 π.Χ. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: ήταν αυτή η δομή ανθρωπογενής ή ένας φυσικός σχηματισμός;

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Danny Hilman Natawidjaja του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδονησίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological Prospection, υποδηλώνει μια συναρπαστική πιθανότητα.

Η ομάδα θεωρεί ότι ο πυρήνας της πυραμίδας, κατασκευασμένος από «σχολαστικά σμιλεμένη μαζική λάβα», υποδηλώνει προηγμένες δεξιότητες λιθοτεχνίας που χρονολογούνται από την τελευταία παγετώδη περίοδο.

Προτείνουν ότι το παλαιότερο τμήμα της πυραμίδας μπορεί αρχικά να ήταν ένας φυσικός λόφος λάβας, ο οποίος αργότερα διαμορφώθηκε και μεταμορφώθηκε αρχιτεκτονικά από ανθρώπινα χέρια.

Η θεωρία αυτή αμφισβητεί τη συμβατική πεποίθηση ότι οι προηγμένες κατασκευαστικές τεχνικές και ο ανθρώπινος πολιτισμός εμφανίστηκαν μόλις πριν από περίπου 11.000 χρόνια με την έλευση της γεωργίας.

Τα ευρήματα στο Gunung Padang, μαζί με άλλες τοποθεσίες όπως το Gobekli Tepe στην Τουρκία, υποδηλώνουν ότι προηγμένες κατασκευαστικές πρακτικές υπήρχαν ακόμη και πριν αναπτυχθεί η γεωργία.

Ωστόσο, το έγγραφο έχει προκαλέσει διαμάχη και σκεπτικισμό στην αρχαιολογική κοινότητα. Ο Flint Dibble, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η εργασία δημοσιεύθηκε στη σημερινή της μορφή.

Μιλώντας στο Nature, ο Dibble υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να υποδηλώνουν ανθρώπινη κατασκευή στα θαμμένα στρώματα του Gunung Padang. Επεσήμανε την έλλειψη ενδείξεων εργασίας ή άλλων ενδείξεων ότι η δομή είναι ανθρώπινης κατασκευής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Bill Farley, αρχαιολόγος στο Southern Connecticut State University, εξέφρασε επίσης τη γνώμη του, σημειώνοντας ότι ενώ τα δείγματα χώματος ηλικίας 27.000 ετών από το Gunung Padang χρονολογήθηκαν με ακρίβεια, δεν εμφανίζουν τυπικά σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως κάρβουνο ή θραύσματα οστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.