«Η επιλογή του Καστελόριζου ως έδρα της φετινής διοργάνωσης του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» αποτελεί μία κορυφαία και συνειδητή επιλογή, η οποία έχει προκαλέσει έντονο διεθνές ενδιαφέρον και πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και διανοουμένων από ολόκληρο τον κόσμο».
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων, τονίστηκαν στην παρουσίαση του προγράμματος στο νησί από την επικεφαλής του θεσμού, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον αντιδήμαρχο Μεγίστης κ. Στράτο Αμύγδαλο. Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός».
Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου επισκέφθηκε το Καστελόριζο, προκειμένου να προετοιμάσει το πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στο ακριτικό νησί από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου 2022. Η επίσκεψη στο Καστελόριζο οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων (Hellenic Pilots Association), και συμμετείχαν ο πρόεδρος και το μέλος της Ένωσης κ.κ. Γιώργος Τσιπριάνης και Αναστάσιος Κουμουλίδης.
Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού, έγιναν εθιμοτυπικές επισκέψεις και συναντήσεις με τον δήμαρχο Μεγίστης, Γ. Σαμψάκο και εκπροσώπους φορέων στο νησί.
Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνουν το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Συμμετέχουν ο Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και οι Boston University Philhellenes. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 25 Πανεπιστήμια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Harvard University, Stanford University, Boston University, Rio De Janeiro University, Macquarie University, Merrimack College Μασαχουσέτης, Ocean County College, NJ, Imperial College, Université de Toulouse 2 – Jean Jaurès, Université Paul-Valéry Montpellier, Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά. Από την πλευρά των ελληνικών ΑΕΙ, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από τα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Χαροκόπειο, Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου. Σημαντική είναι η παρουσία ερευνητών από την Ακαδημία Αθηνών, το Study in Greece, Αdvanced Media Institute, American Bureau of Shipping κ.ά.
Το πρόγραμμα, πέραν των εντατικών καθημερινών σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων και εργαστηρίων, περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου ελιάς στον τάφο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη στη βραχονησίδα της Ρω, αφηγήσεις για το Καστελλόριζο από τους γέροντες και τις γερόντισσες του νησιού, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στα ακριτικά μέσα ενημέρωσης, τιμητικό αφιέρωμα στους Έλληνες πιλότους, συναντήσεις με τους ψαράδες του νησιού, αλλά και γνωριμία με τη γαστρονομική παράδοση, επίσκεψη στο Μουσείο Γρίφων, και στα σημεία όπου γυρίστηκε η ιταλική κινηματογραφική ταινίας Mediterraneo η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991, κ.ά.
Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η Φωνή της Ελλάδας, καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης o Όμιλος Real (REAL NEWS, Real.gr, Real Fm 97.8), το CNN GREECE, οι εφημερίδες The Greek Herald/Ελληνικός Κήρυκας στο Σίδνεϊ, η εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στη Μελβούρνη και ο ραδιοφωνικός σταθμός 2mm Radio 1665, Sydney, Darwin, Wollongong. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων.