Με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων φιλίας και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ινδονησίας και Ελλάδας, η Πρεσβεία της Ινδονησίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη THEON INTERNATIONAL PLC (THEON), την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και το Indonesia Institute of Arts (IIA) Denpasar Bali, παρουσιάζει την καλλιτεχνική έκθεση “Special Exhibition 75”.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την 1η έως την 3η Οκτωβρίου 2024.

Συμμετέχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις δύο χώρες, με έργα που αποτυπώνουν την ιστορική φιλία και πολιτιστική αλληλεπίδραση των λαών τους.

Αποκορύφωμα αυτού του εορτασμού είναι η ανταλλαγή δύο συμβολικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης αυτών των αριστουργηματικών και συνεργατικών έργων ως δώρων μεταξύ του ινδονησιακού και του ελληνικού λαού, σε ανάμνηση της διαρκούς φιλίας και των κοινών αξιών μεταξύ της Ινδονησίας και της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής, η Ινδονησία θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 2,4 μέτρων με τίτλο “RAMA-SINTHA”, επιδέξια κατασκευασμένο από ξύλο ελιάς από τους αναγνωρισμένους Μπαλινέζους καλλιτέχνες I Made Nyoman Sumantra και I Made Nyoman Suparta, από το IIA.

Εικονογραφώντας από την ινδονησιακή μυθολογία, το γλυπτό συμβολίζει τη φιλία, την αφοσίωση και την πίστη. Το έργο τέχνης θα δωριστεί στον ελληνικό λαό μετά το πέρας αυτής της ειδικής έκθεσης τιμώντας τη φιλία Ινδονησίας-Ελλάδας.

Σε αντάλλαγμα, η ΤΗΕΟΝ θα χαρίσει στην Ινδονησία ένα μαρμάρινο γλυπτό του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», τιμώντας την αρχαία ελληνική καινοτομία.

Το έργο αυτό, που δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Κοντονικολάου, θα τοποθετηθεί σε δημόσιο κτίριο στην Ινδονησία, συμβολίζοντας την τεχνολογική και πολιτιστική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας.

Η έκθεση φιλοξενεί επίσης έργα καλλιτεχνών από Ινδονησία και Ελλάδα, όπως ο ταλαντούχος Ινδονήσιος Naufal Abshar, που φημίζεται για τη σύγχρονη προσέγγισή του και οι Ελληνίδες Caroline de Souza και Παυλίνα Μπεχράκη, γνωστές για την εμπειρία τους να συνδυάζουν διαφορετικές τεχνικές και πολιτιστικές επιρροές. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν επίσης ως δώρο, τιμώντας τα 75 χρόνια φιλίας και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο εθνών.

Ο Πρέσβης της Ινδονησίας στην Ελλάδα, Α.Ε. Dr. Bebeb A.K. Nugraha Djunjunan, σημείωσε: «Η έκθεση αυτή γιορτάζει τα 75 χρόνια φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, προωθώντας βαθύτερους πολιτιστικούς δεσμούς και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντική συνεργασία. Η έκθεση αυτή, όχι μόνο τιμά την κοινή μας ιστορία ως ανεξάρτητες χώρες, αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πολιτιστικών ανταλλαγών να φέρνουν τα έθνη πιο κοντά».

Ο ιδρυτής και CEO της THEON INTERNATIONAL, Κρίστιαν Χατζημηνάς, προσέθεσε: «Η τέχνη και η τεχνολογία είναι δύο παγκόσμιες γλώσσες που ενώνουν τους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τιμά την 75ετή φιλία μεταξύ Ινδονησίας και Ελλάδας, αλλά και ανοίγει νέους δρόμους για συνεργασία μέσα από την καινοτομία και τη δημιουργία. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού, 75 Χρόνων Φιλίας Ινδονησίας και Ελλάδας, θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές συνεργασίες και ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς των δύο λαών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της στις 18:00 κάθε απόγευμα (1-3 Οκτωβρίου), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.