Κορυφαία επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας μαγνητίζουν τα βλέμματα στο Μουσείο Ηρακλειδών. Τα εκθέματα είναι αποκαλυπτικά και για τα μυστικά όπλα των αρχαίων Ελλήνων όταν ξεκινούσαν για τον πόλεμο.
Με τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» η έκθεση παρουσιάζεται και στα δύο κτίρια του Μουσείου, στην Αποστόλου Παύλου 37 και στην Ηρακλειδών 16, στο Θησείο.
Οι πρώτοι που μαγεύτηκαν από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων ήταν οι Κινέζοι όταν η έκθεση παρουσιάστηκε στα Μουσεία Τεχνολογίας της χώρας τους. Τώρα η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.) και το Μουσείο Ηρακλειδών επεκτείνουν τη συνεργασία τους στη συνδιοργάνωση εκθέσεων, την αναπαραγωγή τεχνολογικών επιτευγμάτων των αρχαίων Ελλήνων αλλά και το φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη δημιουργία Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Η συμφωνία επικυρώθηκε με σύμφωνο που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ Θεοδόσης Τάσιος και ο Παύλος Φυρός, πρόεδρος του Μουσείου Ηρακλειδών.
Προϊόν αυτής της συνεργασίας αποτελεί και η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο με έμφαση στην Τεχνολογία του πολέμου στην αρχαία Ελλάδα, τα «Αυτόματα» και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Η εικαστική αναπαράσταση της αρχαίας τριήρους με έμβολο κλέβει τις εντυπώσεις στο κτίριο της Αποστόλου Παύλου 37 όπου παρουσιάζεται η πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων. Ο επισκέπτης πληροφορείται τον τρόπο που το πολεμικό πλοίο εμβόλιζε τα πλοία των αντιπάλων. Για πρώτη φορά σε μουσειακό χώρο παρουσιάζεται πανοπλία των μυκηναϊκών χρόνων, σε φυσικό μέγεθος, εξολοκλήρου σφυρήλατη.
Το οπλοστάσιο της αρχαιότητας περιλάμβανε και τα λεγόμενα μεγάλα όπλα, όπως είναι το φλογοβόλο και ο καταπέλτης που έχει κατασκευαστεί σε φυσική κλίμακα. Μάλιστα η λειτουργικότητα των συγκεκριμένων όπλων δοκιμάστηκε στο πεδίο από την επιστημονική ομάδα τεκμηρίωσης της έκθεσης…
Στην Ηρακλειδών
Στο κτίριο της οδού Ηρακλειδών και στην ενότητα «Αυτόματα» ο επισκέπτης βλέπει επιλεγμένα εκθέματα από το τεχνολογικό θαύμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, στον τομέα των αυτόματων μηχανών. Πρόκειται για μηχανές οι οποίες αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν κατά την Ελληνιστική περίοδο.
Η βαδίζουσα θεραπαινίδα του Ηρωνος και Φίλωνος συγκεντρώνει την προσοχή μικρών και μεγάλων. Το ομοίωμα της θεραπαινίδας, σε φυσικό μέγεθος, εμπνεύστηκε ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος και υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ, ο οποίος δημιούργησε το ξυλόγλυπτο ομοίωμα. Η θεραπαινίδα (υπηρέτρια) πρόσφερε κρασί αναμεμειγμένο με νερό στους καλεσμένους των συμποσίων. Το αρχαίο «ρομπότ» αποτελείται από δύο μηχανισμούς. Ο πρώτος κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Σπύρο Οικονομόπουλο και ελέγχει την παροχή οίνου και νερού. Ο δεύτερος ελέγχει την κίνηση του ομοιώματος στον χώρο και δημιουργήθηκε από τον Μανόλη Κορρέ με τη συμβολή του μηχανικού Δημήτρη Κορρέ.
Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Η έκθεση στην οδό Ηρακλειδών ολοκληρώνεται με το ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα πλανητικής λειτουργίας, με γρανάζια. Το ομοίωμα είναι μεγάλων διαστάσεων, φτιαγμένο από μέταλλο και πλέξιγκλας, σε κλίμακα 3 προς 1. Ενσωματώνει όλα τα τεκμήρια των πρόσφατων ερευνών και κατασκευάστηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Επιστημονικοί σύμβουλοι της έκθεσης είναι, επίσης, η Κλαίρη Παλυβού, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο μηχανικός Κωνσταντίνος Γιαννακός. Την έκθεση επιμελήθηκε η αρχιτέκτων Φωτεινή Μπέλλιου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.