Η Βρετανία «δεν θα απολογηθεί» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα πρέπει να αντισταθεί στην πίεση να τα επιστρέψει στην Ελλάδα, αναφέρει έκθεση του Policy Exchange που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενόψει της συνάντησης των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

">

Πιο συγκεκριμένα, ο ιστορικός Σερ Νόελ Μάλκομ, ο οποίος υπογράφει την έκθεση για το Policy Exchange, αναφέρει ότι ο ισχυρισμός ότι η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη είναι ψευδής, αλλά είναι αλήθεια ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα γλυπτά από σοβαρή ζημιά, διασπορά και καταστροφή.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ταυτότητα πλήττεται ουσιαστικά από την απουσία τους από τη χώρα είναι υπερβολική.

Ο Σερ Μάλκομ, ανώτερος ερευνητής του All Souls College της Οξφόρδης, μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι ελληνικές αρχαιότητες είναι τα κοσμήματα του Στέμματος του Βρετανικού Μουσείου, ενός εθνικού μουσείου με καθολική αποστολή. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για την ικανότητά μας να τα δείξουμε στον κόσμο στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτα για να απολογηθείς εδώ».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μη επιστροφής εάν τα γλυπτά δανείζονταν στην Ελλάδα, καθώς δημοσκόπηση που έγινε ξεχωριστά από το Policy Exchange αποκάλυψε ότι μόνο το 11 % πιστεύει ότι τα γλυπτά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο στο τέλος μιας περιόδου δανεισμού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Ρίσι Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα επεσήμανε ότι δεν υπήρχε «κανένα σχέδιο» για αλλαγή του νόμου στη Βρετανία που θα επέτρεπε την επανένωση τους στην Ελλάδα.

Προσθέτει ακόμα ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού του, αποκλείοντας ρητά τα δάνεια σε χώρες που δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του μουσείου επί των εν λόγω αντικειμένων.

Υποστηρίζοντας την έκθεση, ο βουλευτής των Τόρις, Τιμ Λόουτον, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι οι πρόσφατες εκκλήσεις να δοθούν τα γλυπτά στην Ελλάδα είναι «άστοχες και επικίνδυνες και απειλούν να ανοίξουν τις πύλες για τη λεηλασία των παγκόσμιων θεσμών μας».

Ακόμα, η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζωρτζ Όσμπορν, διερευνά το ενδεχόμενο επιστροφής των 2.500 ετών γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής». Αλλά η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει το μουσείο να παραχωρήσει αντικείμενα από τη συλλογή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV