ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δοκιμή drone σε κατοικημένη περιοχή με πλαστά σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Μόνο στην Ελλάδα!

Γιώργος Σγουράκης: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης

Από την εκπομπή του, το «Μονόγραμμα», είχαν περάσει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης κ.ά.

Γιώργος Σγουράκης: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης

Ο Γιώργος Σγουράκης, ο άνθρωπος που μύησε το κοινό στις σπουδαιότερες μορφές της τέχνης και του πολιτισμού μέσω της εκπομπής «Μονόγραμμα», της πιο διαρκούς πολιτιστικής εκπομπής στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, έφυγε από τη ζωή.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του έναν ανεξάντλητο αρχειακό θησαυρό.

Τη θλιβερή είδηση της απώλειάς του ανακοίνωσε ο γιος του Στέλιος γράφοντας συγκινημένος: «Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια μα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις. Πήγαινε τώρα να βρεις τη μάνα, την αγαπημένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιμένουν. Πήγαινε γιατί εδώ ο κόσμος έχει γεμίσει τσογλάνια πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης. Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανίσουν το έργο σου γιατί εσένα σε έτρεμαν και δεν τολμούσαν να σε αντιμετωπίσουν στα ίσα, μα τώρα σε παραμέρισαν όταν σ’ αισθάνθηκαν λαβωμένο από την αρρώστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό περίμεναν χρόνια. Βαριά η κληρονομιά που αφήνεις σε μας αλλά συνάμα και το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού αυτού του τόπου, όπως κάνατε με την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια … μιαν ολόκληρη ζωή. Καλό κατευόδιο πατέρα».

Τετρακόσιες κορυφαίες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος – Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο ο Μανώλης Γλέζος,ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Ηλιού,ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωντσταντίνος Μητσοτάκης, είχαν διηγηθεί στην κάμερα του σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη άγνωστες πτυχές της ζωής και της δημιουργίας τους στο πλαίσιο της θρυλικής εκπομπής «Μονόγραμμα», που ξεκίνησε να προβάλλεται στη Δημόσια Τηλεόραση το 1982, πήρε το όνομά της από ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη και είχε ως σήμα του έναν σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ.

Έχοντας πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο Ηρώ Σγουράκη, η οποία πέθανε το 2017, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο να αποτυπώνει, με αυτοβιογραφική μορφή, τη διαδρομή, το έργο και τον λόγο των πιο σπουδαίων ανθρώπων που γέννησε αυτός ο τόπος αναδεικνύοντας σημαντικά την αξία του πολιτισμού και των εκπροσώπων του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σημαντικότητα του έργου τους μάλιστα αναγνωρίστηκε και επίσημα με την απονομή, το 2012, του Βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.