ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Κεφαλονιά είναι τελικά η Ιθάκη του Οδυσσέα; – Τι αναφέρει το ντοκιμαντέρ «Odysseus Returns» (βίντεο)

Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη θεωρία που προκαλεί αντιδράσεις

Η Κεφαλονιά είναι τελικά η Ιθάκη του Οδυσσέα; – Τι αναφέρει το ντοκιμαντέρ «Odysseus Returns» (βίντεο)

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο της, αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ «Ο Οδυσσέας Επιστρέφει» (Odysseus Returns). Με την αναζήτηση του Μάκη Μεταξά, ενός αρχαιολόγου, να αποδείξει ότι ο Οδυσσέας υπήρξε πραγματικό πρόσωπο και θάφτηκε στην Κεφαλονιά.

Όπως αναφέρει η WSJ, πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη θεωρία που προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως στους κατοίκους της σημερινής Ιθάκης, ωστόσο ο Μεταξάς πιστεύει ότι τα ευρήματά του επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της Κεφαλονιάς με τον μυθικό ήρωα.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την προσωπική οδύσσεια του Μεταξά, ενός ερασιτέχνη αρχαιολόγου που, από τη δεκαετία του ’90, ακολούθησε τα στοιχεία που άφησε ο ίδιος ο Όμηρος.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:

Οι φυσικές περιγραφές της «Ιθάκης», όπως η γεωλογία, το τοπίο και τα χαρακτηριστικά της, όπως ένα «μεγαλοπρεπές» βουνό και ένα σπήλαιο νυμφών που αποτελεί «θαύμα για τα μάτια», ταιριάζουν με την Κεφαλονιά λέει η εφημερίδα.

Αντίθετα, οι παραλληλισμοί με τη σύγχρονη Ιθάκη είναι ασθενέστεροι.

Στην Κεφαλονιά, το όρος Αίνος και η μπλε σπηλιά του νησιού φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον έπαινο του Ομήρου.

Η χαράδρα του Πόρου, μια παραλιακή πόλη όπου ο Μεταξάς υπήρξε δήμαρχος, θυμίζει το «λιμάνι του Ρείθρου» της Οδύσσειας.

Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία, ο Μεταξάς ανακάλυψε την είσοδο ενός τάφου, κρυμμένου κάτω από τη βλάστηση.

Αν και δεν έχουν υπάρξει αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ιθάκη που να συγκρίνονται με τις ανασκαφές της αρχαίας Τροίας και των Μυκηνών από τον Χάινριχ Σλήμαν το 1870, οι προσπάθειες του Μεταξά οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός βασιλικού θολωτού τάφου, τυπικού για τους ευγενείς.

Παρά τη λεηλασία που υπέστη ο χώρος επί αιώνες, ορισμένα αντικείμενα διασώθηκαν, όπως χρυσά κοσμήματα και μια σφραγίδα από κρύσταλλο, την οποία ο κορυφαίος αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας αναγνώρισε ως τυπική της μυκηναϊκής εποχής.

Η σφραγίδα αυτή, σύμφωνα με τον Κολώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού και φέρει σχέδιο που θυμίζει περιγραφή του Ομήρου για ένα αγαπημένο αντικείμενο του Οδυσσέα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.