Λεφτά υπάρχουν: Ένα εκατομμύριο ευρώ πριμ στους παίκτες της Εθνικής Ελλάδος από την ΕΠΟ για τη νίκη στην Σκωτία!

Ανακαλύπτοντας ξεχασμένες ταινίες για την Επανάσταση του ’21 που δεν βλέπουμε πια στην τηλεόραση

Πέντε άγνωστες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου για την Ελληνική Επανάσταση

Ανακαλύπτοντας ξεχασμένες ταινίες για την Επανάσταση του ’21 που δεν βλέπουμε πια στην τηλεόραση

Αν και πολλές ταινίες έχουν γίνει γνωστές για τον αγώνα και τους ήρωες της εποχής, όπως ο «Παπαφλέσσας» υπάρχουν και άλλες λιγότερο γνωστές που αξίζει να ανακαλύψει κανείς, καθώς ξετυλίγουν άγνωστες πτυχές της επανάστασης μέσα από τη μεγάλη οθόνη. 

1. Το Χάνι της Γραβιάς και οι τελευταίες μέρες του Οδυσσέα Ανδρούτσου

Η πρώτη ταινία που αξίζει να αναφέρουμε είναι μια ξεχασμένη δημιουργία του βωβού κινηματογράφου. Το 1928 έκανε πρεμιέρα η ταινία «Αι τελευταίαι ημέραι του Οδυσσέως Ανδρούτσου», μια παραγωγή της «Ηρώ Φιλμ Νέας Ελλάδος», σε σκηνοθεσία Δημήτριου Καμινάκη. Παρόλο που η ταινία ήταν φιλόδοξη, περιλαμβάνοντας εξωτερικά γυρίσματα στις Θερμοπύλες, την Γραβιά και την Ακρόπολη, δυστυχώς δεν διασώθηκε. Η ταινία βασίστηκε στα απομνημονεύματα του φιλέλληνα Εδουάρδου Τρελόνι και ερμηνεύτηκε από ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η φιλόδοξη παραγωγή διακόπηκε το 1955, όταν τα αρνητικά του φιλμ χάθηκαν, μετά την κατεδάφιση του σπιτιού του σκηνοθέτη.

2. Ζάλογγο: Το Κάστρο της Λευτεριάς

Το 1959, η ταινία «Ζάλογγο: Το Κάστρο της Λευτεριάς» προβλήθηκε στους κινηματογράφους, εμπνευσμένη από τους ηρωικούς Σουλιώτες. Παρόλο που τα εισιτήρια ήταν μέτρια και η ταινία κατέλαβε την 11η θέση στην ελληνική κινηματογραφική αγορά, έχει αφήσει το δικό της στίγμα. Σκηνοθετημένη από τον Στέλιο Τατασόπουλο, με την συμμετοχή του Δήμου Σταρένιου και της Κάτιας Δανδουλάκη, η ταινία αφηγείται την ηρωική αντίσταση των Σουλιωτών, με μια ερωτική ιστορία να πλαισιώνει την κεντρική πλοκή. Ο πόνος και η θυσία των Σουλιωτών μπλέκονται με την οικογενειακή αντιπαλότητα και τον αγώνα για την ανεξαρτησία.

3. Οι Υπερήφανοι

Μια ακόμη ταινία που αγνοείται από τους περισσότερους είναι οι «Υπερήφανοι» του 1962, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Λαμπρινού. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση και αναφέρεται στη σύγκρουση δύο ανδρών για την τιμή και την υπερηφάνεια, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται ο έρωτας του Λιάκου με την αρχόντισσα Φωτεινή. Η ταινία έφερε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο τη Μις Ελλάς του 1953, Αλεξάνδρα Λαδικού, και σημείωσε μέτρια επιτυχία στις αίθουσες.

4. Μπουμπουλίνα

Αν και η ταινία «Μπουμπουλίνα», που προβλήθηκε το 1959, είχε μείνει για πολλά χρόνια «χαμένη», κατάφερε να αναστηθεί χάρη στην προσπάθεια αποκατάστασής της από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Στην ταινία, με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παπά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη, καταγράφεται η ζωή και ο αγώνας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία και συμμετέχοντας με τη δράση της. Η ταινία προβάλλει τη δύναμη και το θάρρος μιας γυναίκας που έχει μείνει στην ιστορία.

5. Μπάυρον: Η Μπαλάντα ενός Δαιμονισμένου

Μία από τις πιο πρόσφατες ταινίες για την Επανάσταση του 1821 είναι η «Μπάυρον: Η Μπαλάντα ενός Δαιμονισμένου» του Νίκου Κούνδουρου. Η ταινία αναφέρεται στον αγώνα του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824, τη μάχη του με τους προσωπικούς του δαίμονες και την απογοήτευση που βίωσε από την έλλειψη υποστήριξης. Παρά την κακουχία και τη φτώχεια, ο Μπάυρον παραμένει εντυπωσιακός, και το έργο αυτό απέσπασε επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.