Κάθε χώρα έχει λογοκρισία ταινιών, έναν έλεγχο δηλαδή του περιεχομένου και του θέματος που παρουσιάζει μια ταινία και κρίνει το αν πληρεί στην ουσία τις προϋποθέσεις για να τις δει το κοινό.
Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των πολιτειών των ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίζουν ότι οι ταινίες είναι άσεμνου χαρακτήρα και να επιβάλλουν απαγόρευση. Όλες οι ταινίες που κρίνονται αντίθετες με τα ισλαμικά ήθη απαγορεύονται στο Ιράν. Η Ινδία διαθέτει το CBFC, τον πιο ισχυρό πίνακα λογοκρισίας στον κόσμο, για να λογοκρίνει ταινίες.
Ακολουθεί μια λίστα με ταινίες και τις χώρες που τις απαγόρευσαν σε κάποιες χώρες…
Ο Κώδικας Ντα Βίντσι (2006)
Βαθμολογία IMDb: 6.6/10 | Είδος: Μυστηρίου, Θρίλερ
Ταινία Απαγορευμένη σε: Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Πακιστάν, Σαμόα, Νησιά Σολομώντα, Σρι Λάνκα, Πόλη του Βατικανού και Κίνα
Κυκλοφόρησε το 2006, ο Κώδικας Ντα Βίντσι είναι μια αμερικανική ταινία θρίλερ μυστηρίου σε σκηνοθεσία Ron Howard, σε σενάριο Akiva Goldsman και βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Dan Brown το 2003. Η πρώτη από τη σειρά ταινιών του Robert Langdon, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Tom Hanks, Audrey Tautou, Sir Ian McKellen, Alfred Molina, Jürgen Prochnow, Jean Reno και Paul Bettany.
Το κουρδιστό πορτοκάλι (1971)
Βαθμολογία IMDb: 8.3/10 | Είδος: Έγκλημα, Sci-Fi
Ταινία Απαγορευμένη σε: Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Ιρλανδία, Νότια Αφρική, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα
Το A Clockwork Orange που κυκλοφόρησε το 1971 είναι μια δυστοπική εγκληματική ταινία που χρησιμοποιεί ανησυχητικές και βίαιες εικόνες για να δείξει ψυχιατρικά προβλήματα, νεανική εγκληματικότητα, συμμορίες νέων και άλλα κοινωνικά προβλήματα στη Βρετανία. Ο κύριος χαρακτήρας που υποδύεται ο Malcolm McDowell ενδιαφέρεται για την κλασική μουσική, την κλοπή, τον βιασμό και τη βία.
Persepolis (2007)
Βαθμολογία IMDb: 8/10 | Είδος: Animation, Βιογραφία, Δράμα
Ταινία Απαγορευμένη σε: Ιράν, Λίβανος
Μια προσαρμογή του graphic novel, το Persepolis αφηγείται την αληθινή ιστορία της παιδικής ηλικίας της δημιουργού του κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης και του πολέμου Ιράν-Ιράκ που ακολούθησε. Ενώ η ταινία είχε μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, το Persepolis αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στο Ιράν. Η ιρανική κυβέρνηση κατήγγειλε την ταινία για μια άπιστη απεικόνιση της Ισλαμικής Επανάστασης και η ταινία απαγορεύτηκε επίσης στον Λίβανο. Η απαγόρευση αυτή τελικά ακυρώθηκε λόγω καταγγελιών από πολιτικά κόμματα.
South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)
Βαθμολογία IMDb: 7.7/10 | Είδος: Animation, Κωμωδία, Φαντασία
Ταινία Απαγορευμένη σε: Ιράκ, Μιανμάρ, Ινδονησία, Ιράν, Πακιστάν, Μαρόκο, Λίβανο, Φιλιππίνες, Κουβέιτ, κ.α. Ασιατικές χώρες
Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το άλμα του South Park στη μεγάλη οθόνη απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες. Η ταινία του Trey Parker και του Matt Stone, κέρδισε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για «Περισσότερες βρισιές σε ταινία κινουμένων σχεδίων». Αυτή η έμφαση στη βωμολοχία και η απεικόνιση του Σαντάμ Χουσεΐν ως ομοφυλόφιλου εραστή του Σατανά προκάλεσε την οργή πολλών επιτροπών λογοκρισίας και η ταινία απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925)
Βαθμολογία IMDb: 7.9/10 | Είδος: Ιστορικό, Δράμα, Θρίλερ
Ταινία Απαγορευμένη σε: Γαλλία (μέχρι το θάνατο του Στάλιν το ’53), Ηνωμένο Βασίλειο (μέχρι το ’54), Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, ΗΠΑ
Μια βουβή ταινία από τη Σοβιετική Ρωσία, το Θωρηκτό Ποτέμκιν, αφηγείται την αληθινή ιστορία Ρώσων ναυτών σε ένα θωρηκτό που επαναστατούν εναντίον των αξιωματικών τους. Άρρωστοι από τη σκληρή μεταχείριση των διοικητών τους και το σάπιο φαγητό που τους σερβίρουν, οι άντρες ρισκάρουν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν ότι θα τους φέρονται δίκαια και ισότιμα. Το Θωρηκτό Ποτέμκιν, που κυκλοφόρησε μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, περιφρονήθηκε από τις κυβερνήσεις για το φαινομενικά αντιπολεμικό μήνυμά του. Τόσο η Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν την ταινία φοβούμενοι ότι θα διέδιδε το ίδιο μήνυμα στους πολίτες της, προκαλώντας πιθανώς τους στρατιώτες να επαναστατήσουν όπως αυτοί που απεικονίζονται στην ταινία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.