Διευκρινήσεις έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον φωτισμό του ανελκυστήρα στην Ακρόπολη και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν.
Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι φωτίστηκε για να γίνουν εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Όπως είπε η κ. Μενδώνη, ο ανελκυστήρας στην Ακρόπολη ήταν φωτισμένος γιατί εκείνες τις ώρες γινόταν συντήρηση, σημειώνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει αυτός ο φωτισμός και δεν υπάρχει για έναν πολύ απλό λόγο, διότι αφορούσε τους κανόνες ασφαλείας όταν γίνεται συντήρηση βραδινή ώρα».
«Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης λειτουργεί από το 2020 και πλέον τώρα, ειδικά το 2022, που έχουμε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, χρησιμοποιείται πάρα, πάρα πολύ, ευτυχώς, περισσότερο απ’ ό,τι και εμείς υπολογίζαμε ότι θα έχουμε εμποδιζόμενα άτομα.
Έρχονται ολόκληρες ομάδες, νεαρές γυναίκες σε εγκυμοσύνη προχωρημένη, υπερήλικες οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανέβουν στο βράχο. Ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ανελκυστήρας πρέπει για λόγους ασφαλείας να συντηρείται, όχι μόνο στην κανονική του συντήρηση, την προγραμματισμένη, αλλά και έκτακτα.
Αυτός, λοιπόν, ο περίφημος φωτισμός, ο οποίος αν δεν κάνω λάθος χαρακτηρίστηκε ως “φωτόσπαθο”, αυτό λοιπόν το “φωτόσπαθο” είναι μία λεντοταινία, αυτός είναι ο ελληνικός όρος, LED φως, λεντοταινία, η οποία τοποθετείται στην εσοχή της σιδηροτροχιάς του ανελκυστήρα, γι’ αυτό και διατρέχει όλο το μήκος, ώστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός στο φρεάτιο, όπου υπάρχουν άνθρωποι και κάνουν τη συντήρηση.
Είναι αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας. Χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένες ώρες. Από χθες (σ.σ. 04.07.2022) που έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση δεν χρησιμοποιείται, και προφανώς η συντήρηση πρέπει να γίνεται ώρες που ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, δηλαδή, ή από τις 5:00 π.μ. μέχρι τις 7:30 π.μ., ή από τις 8:00 μ.μ. και μετά, για να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία και η επίσκεψη του Ιερού Βράχου» ανέφερε η υπουργός.
«Αυτό, όμως, το οποίο θέλω να πω, είναι ότι αυτοί όλοι που το συζητούν, γιατί συζητείται πάλι από συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένους κύκλους, είναι αυτοί οι οποίοι το 2020 κατηγορούσαν το υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν είναι αδειοδοτημένος ο ανελκυστήρας.
Για να τους πείσουμε λοιπόν, τους καταθέσαμε όλο το φάκελο της αδειοδότησης. Εκεί λοιπόν μέσα υπάρχει και η περίφημη λεντοταινία, διότι αν δεν τη βάζαμε, δεν μπορούσε να λειτουργήσει νόμιμα ο ανελκυστήρας.
Και κάτι ακόμα. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας άλλαξαν το 2017. Σύμφωνα με το πρότυπο του 2017, προκειμένου να λειτουργήσει νόμιμα ένας ανελκυστήρας και να πιστοποιηθεί, θέλει να έχει αυτό το φωτισμό για λόγους ασφαλείας.
Άρα, αυτοί οι οποίοι φωτογραφίζουν και βγάζουν όλα αυτά που βγάζουν, απλώς εκτίθενται. Και εγώ θα θέσω δύο ερωτήματα. Δεν θέλουν την ασφάλεια των εργαζομένων στο φρεάτιο στις 12 η ώρα το βράδυ; Δεν θέλουν να είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ο ανελκυστήρας για την ασφάλεια των επισκεπτών;», διερωτήθηκε, καταλήγοντας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.