Για δεκαετίες, το εμβληματικό κτήμα απέναντι από τον ποταμό Ποτόμακ, γνωστό ως Hickory Hill, ήταν το σπίτι του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, της συζύγου του, Έθελ και των 10 παιδιών τους. 

Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 11 όταν η Έθελ γέννησε τη Ρόρι, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.

Μετά τη δολοφονία η ζωή για την Έθελ πήρε μια σκοτεινή και συχνά βίαιη τροπή.

Η Έθελ, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και θεωρούνταν πιο Κένεντι από οποιονδήποτε άλλο Κένεντι. Ως πιστή ρωμαιοκαθολική, πίστευε ότι ο αγαπημένος της σύζυγος ήταν στον παράδεισο και ότι μια μέρα θα τον συναντούσε.

Για εκείνους που ήταν υπηρέτες και βοηθοί της, ακόμη και για τους γιους της και ειδικά για τον πρόσφατο υποψήφιο για την προεδρία, Μπόμπι Τζούνιορ, το Hickory Hill ήταν γνωστό ιδιωτικά ως «Horror Hill», όπως αναφέρεται στη βιογραφία του Τζέρι Όπενχάιμερ για την Έθελ, «Η Άλλη Κυρία Κένεντι».

Σύμφωνα με την Daily Mail τα μέλη του προσωπικού, πολλά εκ των οποίων μίλησαν ανοιχτά, αποκάλυψαν ότι η Έθελ «είχε ένα βαθύ απόθεμα ανεξέλεγκτου θυμού. Ήταν πάντα ενοχλημένη, εξοργισμένη και εκνευρισμένη, τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά».

Αποκάλυψαν ότι το Hickory Hill είχε γίνει ένας ανησυχητικός και προβληματικός τόπος εξαιτίας της παράξενης συμπεριφοράς και των μεταπτώσεων της χήρας.

Σύμφωνα με τις εμπειρίες τους, δέχονταν επιθέσεις από «αιφνίδιες προσβολές και κριτικές της Έθελ, ενώ συχνά συμβουλεύονταν γιατρούς και ψυχιάτρους για πραγματικά και φανταστικά στομαχικά προβλήματα». Μάλιστα, λέγεται ότι ένας χρειάστηκε «νοσηλεία που του έσωσε τη ζωή του».

Σε ένα από τα περιστατικά, ο πρώην γαμπρός του Μπόμπι, ο ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ, που επισκεπτόταν το σπίτι σπάνια ήταν καθισμένος στην κουζίνα, έπινε τον καφέ του και μιλώντας με την Έθελ, παρακολουθούσε αδιάφορα, καθώς μια νεοπροσληφθείσα μαύρη υπηρέτρια έκανε τη δουλειά της. Μάζευε διάφορα χαρτιά, συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων που είχε γράψει ο γερουσιαστής Κένεντι χρόνια πριν, τα οποία η Έθελ δεν είχε ποτέ ασχοληθεί να τακτοποιήσει.

Η υπηρέτρια κατευθυνόταν προς τον κάδο σκουπιδιών «όταν η Έθελ, που στεκόταν δίπλα στην πόρτα της κουζίνας και παρακολουθούσε, είδε ότι επρόκειτο να πετάξει τα σκουπίδια».

Όπως αργότερα αφηγήθηκε ο Λόφορντ, η Έθελ φώναξε: «Τι κάνεις;» με την τρομαγμένη υπηρέτρια να απαντά «πετάω αυτά, κυρία Κένεντι». Τότε, η Έθελ είπε, «είσαι ηλίθια, δεν ξέρεις τι κάνεις; Καταστρέφεις την ιστορία. Φύγε από τα μάτια μου. Απολύεσαι!», ενώ χρησιμοποίησε και μια άκρως ρατσιστική λέξη.

Η γυναίκα έφυγε τρομαγμένη.

Όταν επέστρεψε στην Καλιφόρνια, αηδιασμένος από αυτό που είχε δει, ο Λόφορντ το είπε στη νέα του σύζυγο, Πατρίτσια.

«Ο Πίτερ ήταν πολύ ταραγμένος. Ήταν πολύ συνδεδεμένος με το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, και μισούσε αυτό που είχε πει η Έθελ. Ένιωσε συμπόνια για τη γυναίκα που απολύθηκε εκείνη την ημέρα από την Έθελ. Με τα χρόνια, είχε δει πολύ αυταρχική συμπεριφορά από την Έθελ», είπε η Πατρίτσια.

Η χρήση της ρατσιστικής βρισιάς από την Έθελ ήταν ακατανόητη, καθώς είχε φίλους όπως η Κορέττα Κινγκ, ο Ράιφερ Τζόνσον και ο Σέζαρ Τσάβες.

Μια από τις έμπιστες βοηθούς της Έθελ, η Νοέλ Φελ, είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ το αφεντικό της να χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη βρισιά, αλλά έλεγε πράγματα όπως: «αυτοί οι μαύροι είναι ηλίθιοι».

«Πραγματικά δεν νομίζω ότι συμπαθούσε τους μαύρους ή τους ισπανόφωνους. Δεν άντεχε να μην μπορούν να μιλούν καλά αγγλικά ή να τα καταλαβαίνουν. Η Έθελ έλεγε κάτι μία φορά και δεν της άρεσε να το επαναλαμβάνει», συμπλήρωσε.

Μια φορά που ετοιμαζόταν για ταξίδι, η Έθελ ζήτησε από μια υπηρέτρια να της φέρει ένα βάζο με κρέμα προσώπου και έπρεπε να το φέρει αμέσως. Κατά λάθος, η υπηρέτρια της έφερε σερβιέτες. Σύμφωνα με τη Νοέλ Φελ, που ήταν στο δωμάτιο, η έξαλλη Έθελ φώναξε «δεν ζήτησα αυτό» και τη χτύπησε στο πρόσωπο.

«Απλά τη χαστούκισε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η υπηρέτρια έτρεξε έξω κλαίγοντας, ακολουθούμενη από τη Φελ, η οποία της είπε: «δεν έπρεπε ποτέ να σε χαστουκίσει. Άφησέ με να της μιλήσω», αλλά η πληγωμένη γυναίκα ήταν ανένδοτη και είπε: «δεν θα ξαναδουλέψω ποτέ εδώ. Κανείς δεν με έχει χαστουκίσει ποτέ».

Η γυναίκα έφυγε θυμωμένη από το σπίτι, και η Φελ έτρεξε επάνω να αντιμετωπίσει την Έθελ, η οποία «ήταν ακόμα εξαγριωμένη. Όταν είχε κακή διάθεση, δεν συνερχόταν εύκολα».

Μια ακόμη παράξενη συμπεριφορά, ήταν να εξοργίζει δημόσιους υπαλλήλους.

Όταν της έδωσαν κλήση επειδή πάρκαρε σε σημείο που απαγορευόταν, η Έθελ έτρεξε πίσω στο κάμπριο της και έσκισε την κλήση μπροστά στον σοκαρισμένο αστυνομικό.

Όταν έφτασε στο σπίτι, «έβριζε και φώναζε» ότι δεν θα πληρώσει το πρόστιμο. Στην εξοργισμένη χήρα Κένεντι επιδόθηκε κλήση για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Δεν εμφανίστηκε ποτέ, δήλωσε αθώα, καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 31,25 δολαρίων.

Όταν η πεθερά της, Ρόουζ, η μητριάρχης της οικογένειας Κένεντι, έμαθε τι είχε συμβεί, απάντησε: «πάντα υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την Έθελ».

Σε άλλη περίπτωση, αρνήθηκε να πληρώσει σε έναν οδηγό ταξί το αντίτιμο των 12 δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι την εξαπάτησε, και όταν εκείνος παραπονέθηκε στα σπαστά αγγλικά, τον χαστούκισε.

«Ο καημένος ο άνδρας ήταν σοκαρισμένος», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Τον πλήγωσε. Το πρόσωπό του ήταν κόκκινο, το στόμα του ανοιχτό». Μια βοηθός παρενέβη και πλήρωσε την διαδρομή, αλλά η Έθελ «ήταν έξαλλη όταν της είπα ότι τον πλήρωσα», θυμάται η βοηθός.

Υπήρχε και άλλη μια αρνητική λεπτομέρεια στο να εργάζεσαι στο Hickory Hill, η δυσοσμία!

Όταν τα παιδιά ήταν ακόμα μικρά στο εσωτερικό του σπιτιού επικρατούσε μια δύσοσμη ακαταστασία, λόγω των πολλών κατοικίδιων που περιφέρονταν ελεύθερα, ουρώντας και αφοδεύοντας στα έπιπλα.

Τα σκυλιά αφοδεύαν κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας, θυμάται μια από τις βοηθούς της Έθελ. «Κανείς δεν τολμούσε να πει κάτι στην κυρία Κένεντι, η οποία προσπαθούσε να καλύψει την ακαταστασία με το πόδι της, αλλά όλοι μπορούσαν να το μυρίσουν. Σκεφτόμουν, ω Θεέ μου», είπε.

Ένα χαλί, δώρο από τον Σάχη του Ιράν, ήταν τόσο καλυμμένο με ούρα που έπρεπε να πεταχτεί στο υπόγειο.

«Υπήρχαν ακόμη και κόπρανα από χελώνα στα χαλιά», θυμάται μια συχνή επισκέπτρια. Ο Μπόμπι Τζούνιορ είχε φέρει μια τεράστια χελώνα σπίτι από ένα ταξίδι στην Κένυα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν η χελώνα πέθανε, την έβαλε σε κρυονική αναστολή σε ένα ψυγείο στο υπόγειο με την ελπίδα να την επαναφέρει στη ζωή σε κάποια μελλοντική ημερομηνία.