Όσες γυναίκες πέρασαν από τη ζωή του σπουδαίου τραγουδιστή, Στέλιου Καζαντζίδη φέρεται να άφησαν το δικό τους «στίγμα».
Η μητέρα του Στέλιου Καζαντζίδη, η Γεσθημανή, υπήρξε αναμφίβολα η πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή του. Γεννημένη στη Μικρά Ασία, ήταν από τις γυναίκες που βίωσαν τα πολύ σκληρά χρόνια της προσφυγιάς. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του ξεριζωμού και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Πέρασε πολλές δυσκολίες, έχασε τον άντρα της σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν μπροστά στα μάτια της τον δολοφόνησαν και αναγκάστηκε να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της.
Η Γεσθημανή στάθηκε βράχος ακλόνητος, αυστηρή αλλά πάντα με αγάπη, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του γιου της. Εκείνη βασικά είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του, καθορίζοντας όλες τις αποφάσεις του, την καριέρα του και την προσωπική του ζωή. Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά ότι τα δύο πράγματα που κοιτούσε σε μια γυναίκα ήταν να της αρέσει το ψάρεμα και να τα πηγαίνει καλά με τη μητέρα του. Ο θάνατός της το 1976 ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για εκείνον. Μάλιστα, όπως είχε εξομολογηθεί, καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να είναι σημαντικότερη από εκείνη.
Ο πρώτος μεγάλος του έρωτας του Καζαντζίδη ήταν η Καίτη Γκρέυ. Όταν γνωρίστηκαν εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι, εκείνη ήταν ήδη μια από πιο διάσημες και ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες της εποχής, ενώ είχε και δυο παιδιά.
Στην αρχή, η Γκρέι, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, γνώρισε τη μητέρα του Καζαντζίδη, την κυρία Γεσθημανή, στο κέντρο όπου δούλευε. Μια μέρα εμφανίστηκε και ο Στέλιος στο μαγαζί, οπότε και γνωρίστηκαν. Η έλξη τους ήταν αμοιβαία. Γρήγορα, το δέσιμό τους έγινε αρραβώνας και έτσι η Γκρέι βρέθηκε στο σπίτι τους στη Νέα Ιωνία.
Γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, τον επηρέασε βαθιά και ταυτόχρονα τον βοήθησε να καταξιωθεί. Η ίδια γράφει για το τέλος της σχέσης τους: «Αγαπούσε πολύ τη μητέρα του. Κι εγώ είμαι μάνα κι εγώ αγαπώ τα παιδιά μου κι αυτά με αγαπάνε. Δεν τα εμπόδισα όμως ποτές στην ευτυχία τους. Πήρανε αυτές που θέλανε. Δεν τους είπα να μην τις πάρουνε, ας ήτανε φτωχές, ας ήτανε οτιδήποτε. Τ΄ άφησα και φτιάξανε τη ζωή τους, όπως τη θέλανε αυτά. Εκείνη όμως επηρέαζε πάρα πολύ το Στέλιο κι αυτό ίσως κατέστρεψε και μένα κι εκείνον».
Η αλήθεια πως ο χωρισμός τους δεν ήταν ρόδινος. Εν τω μεταξύ, ο Καζαντζίδης είχε ήδη γνωρίσει τη Μαρινέλλα, που τότε ακόμα ως Κίτσα, έκανε τα πρώτα της βήματα στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που εξαγρίωσε την Γκρέι.
Οι δυο τους θα συναντιούνταν χρόνια μετά στις αίθουσες του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η Καίτη Γκρέι είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του εκδοτικού οίκου Λιβάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη ζητώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου «Υπάρχω» του Βασίλη Βασιλικού, υποστηρίζοντας πως ορισμένα σημεία του βιβλίου, τα οποία αναφέρονταν στην προσωπική τους ζωή και το διάστημα που ήταν αρραβωνιασμένοι, έθιγαν την υπόληψή της.
Ο Σ.Καζαντζίδης γνώρισε τη Μαρινέλλα σε ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και αμέσως αναγνώρισε το ταλέντο της. Έτσι, της πρότεινε να συνεργαστούν καλλιτεχνικά. «Τον Καζαντζίδη τον γνώρισα από τον Στέλιο Ζαφειρίου. Εγώ δεν είχα ιδέα ποιος ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης, δεν τον ήξερα. Μου λέει «Τραγουδάς ωραία, μπράβο! Σεκόντα ξέρεις να κάνεις»; Λέω «Ξέρω» και μετά μου λέει «Ψαρεύεις»; Λέω «Βεβαίως» και με ρωτά «Πάμε για ψάρεμα»; Ψαρέψαμε, δεν πιάσαμε τίποτε, αλλά μάλλον έπεσε ένα φλερτάκι εκεί θυμάμαι. Φορούσα μαγιό και φαίνεται ότι έτσι του άρεσα του Στέλιου. Τσαχπινομπουρμπουλήθρα ήμουν, ένα γλυκό συμπαθητικό κορίτσι, αλλά δεν ήμουν όμορφη. Αυτό δεν εμπόδισε κανέναν να με αγαπήσει πάρα πολύ»!
Η επαγγελματική τους σχέση αποδείχτηκε χρυσωρυχείο.
Ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα μετά από οχτώ χρόνια συμβίωσης παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1964.
Η Μαρινέλλα, αν και ένιωθε βαθιά ερωτευμένη, είχε και τις δικές της φιλοδοξίες και ήθελε να κάνει σόλο καριέρα. Τελικά, χώρισαν το 1966, διατηρώντας όμως επαφές. «Λένε πως ο γάμος καμιά φορά σκοτώνει τον έρωτα. Μόλις παντρευτήκαμε και γίναμε πια κολλητοί, τότε άρχισε να δείχνει ότι το πράγμα δεν τράβαγε», ανέφερε χρόνια αργότερα ο Στέλιος Καζαντζίδης, μιλώντας για τη σχέση τους.
Η Βάσω Καζαντζίδη, η δεύτερη σύζυγος του, υπήρξε η γυναίκα που στάθηκε δίπλα του για 24 χρόνια και θεωρείται η πιο σταθερή σχέση της ζωής του. Γνωρίστηκαν το 1978, όταν εκείνη ήταν ακόμα νεαρή και εργαζόταν ως νοσοκόμα.
Η Βάσω καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και, σύμφωνα με τον Καζανζτίδη ήταν μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και πολύ καλή σχέση με τη μητέρα του. Στην αρχή, ήταν θαυμάστριά του, καθώς τον άκουγε και τον λάτρευε από τα παιδικά της χρόνια. Με τη γνωριμία τους, η σχέση τους άρχισε να εξελίσσεται και γρήγορα πέρασαν από τη φάση του φλερτ σε μια σχέση.
Η Βάσω στάθηκε δίπλα του στα δύσκολα χρόνια της υγείας του, παρέχοντάς του τη συναισθηματική στήριξη και την υποστήριξη που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες στιγμές. Όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή το 2001, εκείνη παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά πάντα φρόντιζε να κρατήσει τη μνήμη του ζωντανή και να υπερασπίζεται το έργο του.