ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Yακίνθη Καλογεροπούλου: Ποια ήταν η αδερφή της Μαρίας Κάλλας και η σχέση της με τη μεγάλη ντίβα

Ζήλευαν η μία την άλλη και ποτέ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά

Yακίνθη Καλογεροπούλου: Ποια ήταν η αδερφή της Μαρίας Κάλλας και η σχέση της με τη μεγάλη ντίβα

Η Υακίνθη, ή αλλιώς Τζάκι, όπως την αποκαλούσαν, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της Ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας.

Όμως, αν και οι δυο τους μοιράζονταν το ίδιος πάθος για τη μουσική, μόνο αγαπημένες δεν υπήρξαν. Αντίθετα, ζήλευαν η μία την άλλη και ποτέ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά.

Όταν γεννήθηκε η Μαρία Σοφία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Κάλλας, η Υακίνθη ήταν ήδη έξι ετών. Η μητέρα τους Ευαγγελία μόλις είχε χάσει τον μοναχογιό της, τον Βασίλη, σε ηλικία 3 ετών και η βαθιά επιθυμία της ήταν να αποκτήσει ένα αγοράκι. Όταν γέννησε τη Μαρία, την οποία φώναζε «θύελλα», καθώς στις 4 Δεκεμβρίου του 1923 ( ημέρα γέννησης της Κάλλας), ξέσπασε μία πρωτόγνωρη χιονοθύελλα στο Μανχάταν, όπου ζούσαν τότε, απογοητεύτηκε.

Η Υακίνθη ήταν ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που είχε την προσοχή λολωςν. Η Κάλλας θα έλεγε αργότερα με πίκρα: «Η αδερφή μου ήταν αδύνατη, όμορφη και φιλική. Η μητέρα μου πάντοτε την προτιμούσε. Εγώ ήμουν το ασχημόπαπο, χοντρή, αδέξια και καθόλου δημοφιλής».

Την περίοδο της Κατοχής, η Ευαγγελία με τις κόρες της είχε μετακομίσει στην Αθήνα. Διακρίνοντας πως η Μαρία είχε θεσπέσια φωνή, την έβαζε με το ζόρι να τραγουδάει στο σπίτι τους σε Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλίζουν φαγητό. Μάλιστα, παρότρυνε και τις δυο κόρες της να κάνουν συντροφιά σε άνδρες που είχαν υψηλόβαθμες θέσεις, με χρηματικά ανταλλάγματα, πράγμα που η Κάλλας δεν της συγχώρησε ποτέ.

Το σκοτεινό αυτό κομμάτι της ζωής της το είχε αποκαλύψει η μεγάλη σοπράνο στον σύζυγό της Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι και τη φίλη της, Τζουλιέττα Σιμιονάτο, όταν πλέον είχε πάρει την απόφαση να μην έχει καμία σχέση με τη μητέρα και την αδερφή της.

Η Υακίνθη είχε επίσης καλή φωνή, όταν όμως ανακοίνωσε στη Μαρία στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 60- τότε ήταν περίπου 40 ετών- ότι ήθελε να ασχοληθεί και αυτή με το τραγούδι, η Κάλλας την κατακεραύνωσε, λέγοντας: «Υou are not a singer, you are a γρια», όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Ελληνική Φλόγα» ο Νίκος Γκατζογιάνης .

Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Κάλλας, όπως αποκαλύπτει η Lyndsy Spence στο βιβλίο της «Cast a Diva The Hidden Life of Maria Callas», είχε αποτραβηχτεί μόνη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και βασιζόταν στην αποξενωμένη της αδερφή, από την οποία ζητούσε να της προμηθεύει ηρεμιστικά, συγκεκριμένα το Mandrax, ένα εθιστικό ναρκωτικό, που η Τζάκι παράγγελνε από έναν φαρμακοποιό στην Αθήνα.

Η Υακίνθη, μετά από τον θάνατο της Κάλλας, έγραψε ένα βιβλίο για τη σχέση τους, με τίτλο «Sisters», εκφράζοντας το μίσος της για εκείνη.

«Ήταν αδύνατον αυτή η γυναίκα να είναι η αδερφή μου! Αυτή η λεπτή φιγούρα, το όμορφο τριγωνικό πρόσωπο δεν μπορούσε να είναι η παχουλή Κάλλας, που μπούκωνε βιαστικά το στόμα, φεύγοντας για το σχολείο του Washinghton Heights. Tα μαλλιά της τώρα όμορφα, τα χέρια κομψά. Αυτό που αντίκριζα ήταν ο ρόλος της Μαρίας, στην Traviatta, η Βιολέτα», θα έγραψε, όταν μετά από καιρό συνάντησε την αδερφή της ως πρωταγωνίστρια πια της όπερας.

Μεταξύ άλλων στο βιβλίο της, η Υακίνθη παρουσιάζει την Κάλλας με τα χειρότερα χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την για εγωισμό, αλαζονεία και τσιγκουνιά. «Βρισκόμασταν στη Βερόνα για κονσέρτο της Κάλλας. Ήμουν κουρασμένη, ήθελα να πάω να κοιμηθώ για λίγο. Μου είπε: ”Δεν μπορείς να φύγεις όσο είμαι εγώ εδώ. Θα φύγεις όταν το θελήσω εγώ”. Ήταν η Μαρία, η ντίβα που έδινε εντολές. Εκείνο το Πάσχα παντρεύτηκε τον Μενεγκίνι. Το 1957 γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση και όλοι οι Έλληνες μιλούσαν για τους δύο διασημότερους Έλληνες που ήταν μαζί», γράφει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, μιλάει για τη συμπεριφορά της Κάλλας απέναντι στη μητέρα τους, λέγοντας: «Έκανε σκηνή κάθε φορά που ήταν να μας δώσει το οτιδήποτε. Αντιμετώπιζε τη μητέρα μας σαν να είναι τυχαία, άνευ σημασίας, ζητιάνα».

Η Τζάκι για πολλά χρόνια είχε σχέση με τον εφοπλιστή Μίλτο Εμπειρίκο, μοναχογιό του Ανδρέα Εμπειρίκου. Μετά από τον θάνατό του- έμεινε στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή- παντρεύτηκε έναν γιατρό, που λάτρευε την όπερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.