Μία σύγχρονη ματιά της τραγικής ιστορίας της Γενοκτονίας μέσα από την δυναμική της ανθρώπινης κίνησης και του χορού παρουσιάζει ο σκηνοθέτης και χορογράφος Παύλος Κουρτίδης από 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο ΠΚ.
Μια θεατρική συνύπαρξη-υπέρβαση, με τον σύγχρονο χορό, να θυμάται τη μεγαλύτερη και πιο βάρβαρη απόπειρα εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Στιγμιότυπα και σκηνές έντονου χορευτικού διαλόγου αλλά και δυναμικά συμβολικές παρεμβάσεις, αλληλεπιδρούν επί σκηνής, με εναλλαγές κορύφωσης της έντασης στην χορογραφική δραματοποίηση.
«Η ορχηστική τέχνη έχει την δύναμη να ανατρέψει πράγματα και καταστάσεις. Είναι μία αφορμή να ειπωθούν αλήθειες. Εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας μου παράστασης «Γενοκτονία» και εν μέσω εντατικών προβών προσπαθώ να μείνω αμερόληπτος χορογραφικά ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr για την παράσταση ο Παύλος Κουρτίδης.
«Θα ήμουν ψεύτης εάν έλεγα ότι δεν δυσκολεύομαι. Η θεματολογία της παράστασης με πνίγει πολλές φορές, όμως έχω βρει ένα «παράθυρο» από το οποίο αντλώ δύναμη. Μέσα σε αυτό το «παράθυρο» εντάσσω πάνω απ’ όλα τους χορευτές που θα υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα».
Η παράσταση στο ΠΚ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς ένας ύμνος για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας και παράλληλα μια εναλλακτική ιστορική οπτική υπό όρους σύγχρονης τέχνης.
«Νιώθω την θέλησή τους να κάνουμε μέσα από αυτή την παράσταση μία ηχηρή δήλωση και μέσα από το χορό να ξυπνήσουμε πρόσφατες μνήμες. Έχω και έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για αυτό που χτίζουμε. Να δει κόσμος μια άλλη πλευρά των γεγονότων. Μέσα από μια οπτική που θα τον φέρει κοντά μας αλλά και θα του δώσει το έναυσμα να γίνει συμμέτοχος σε ένα γεγονός που συγκλόνισε παγκόσμια αλλά που δεν αναγνωρίστηκε παγκόσμια» αναφέρει ο Παύλος Κουρτίδης.
Η Γενοκτονία μέσα από στιγμές
«Για να γίνω πιο συγκεκριμένος ας αναφερθώ στο σκηνικό περιβάλλον, το οποίο αισθητικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ίσως μας έρχεται κατά νου ακούγοντας τον τίτλο της παράστασης «Γενοκτονία».
Η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα γήινο περιβάλλον που μέσα από μια ιδιαίτερα μινιμαλιστική προσέγγιση μας θυμίζει τις πατρίδες που χάθηκαν. Πατρίδες γεμάτες με πλούτο και χαρούμενες στιγμές όπως ένας γάμος, ένα γλέντι που δεν έχει όμως αίσιο τέλος. Δεν προφήτευσε άλλωστε κανένας την Γενοκτονία. Αυτό θα προσπαθήσω να βγάλω στη σκηνή, τη Γενοκτονία μέσα από στιγμές που χαράξανε ολόκληρες ζωές».
«Μια παράσταση που θα αφήσει το αποτύπωμα μας καθώς αυτή τη φορά η σκηνή ποτίζεται με πόνο. 18 χορευτές επί σκηνής θα επιδιώξουμε να πούμε μία σκληρή πραγματικότητα και ελπίδα μου η «Γενοκτονία» να αποτελέσει μία βαθιά αφύπνιση και μία φωνή που θα ακουστεί παντού. Όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για όλους τους γενοκτονημένους λαούς».
Η «Γενοκτονία», είναι μια παράσταση χορού, βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα μέσα από τη ματιά του σημερινού Έλληνα, η οποία θα προκαλέσει, θα προβληματίσει και θα ζωντανέψει πρόσφατες μνήμες. «Σήμερα πια αισθάνομαι έτοιμος να κάνουμε αυτό το βήμα. Μια παράσταση που πρέπει να γίνει. Με μέγιστο σεβασμό να πω την ιστορία όπως μας τη διηγήθηκαν οι παππούδες μας. Την προσπάθεια του αφανισμού των Ποντίων. Με 18 χορευτές και μουσικούς ζωντανά στη σκηνή του θεάτρου ΠΚ δεν θα χορέψουμε τη Γενοκτονία, θα τιμήσουμε τους νεκρούς γιατί δεν έφυγαν ποτέ» καταλήγει ο Παύλος Κουρτίδης.
Επί σκηνής: Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα, Χρίστος Καφετζής, Έλενα Τσικαλά-Βαφέα, Ζελίκα Μουζάκη, Θέμις Χατζή, Φωτεινή Πασσά, Μαργαρίτα Συμεωνίδου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Χριστίνα Μπίτου, Ελένη Δόικα, Ιουλία Δρακονταειδή, Σίλβια Ζύμα, Σάμπι Κλέτσι, Μαρία-Ματίλντα Κουρτίδου, Γιώργος Κούμπος
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Φωτισμοί: Παύλος Κουρτίδης Σύμβουλος Έρευνας: Όμηρος Παχατουρίδης
Μουσική Επιμέλεια & Σύνθεση: Lia Hide Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Βοηθός Χορογραφίας: Ζωή Σωτηροπούλου Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Σύγγελος (ούτι, νέι) Φωτογραφία: Μελίνα Ζαχαράκη
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21:00 / Κυριακή: 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 13 (φοιτητικό, παιδικό, άνω των 65), 10 (ανεργίας, ΑΜΕΑ, ατέλειες)