ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Τύμβος Καστά: Αποκαθίσταται το ψηφιδωτό της Περσεφόνης – Στηρίχθηκε η θόλος

Στον Τύμβο Καστά πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών

Τύμβος Καστά: Αποκαθίσταται το ψηφιδωτό της Περσεφόνης – Στηρίχθηκε η θόλος

Στο ταφικό μνημείο πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί των επιφανειών, πληρώσεις των ρωγμών, καθώς και ανατάξεις των μαρμάρινων θραυσμάτων, τα οποία είχαν αποκολληθεί. Αφαιρέθηκαν τα ικριώματα από το χώρο με το ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης και ολοκληρώνεται ο καθαρισμός του ψηφιδωτού. Ολοκληρώθηκε η διδακτική αναστήλωση σε τμήμα του περιβόλου, καθώς και η διαμόρφωση της εισόδου στο ταφικό μνημείο.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών που αφορούν στη διαμόρφωση των διαδρομών επίσκεψης πέριξ του Τύμβου, στη δημιουργία μουσειακού χώρου σε άμεση συνάρτηση με το μνημείο και στη δημιουργία των υποδομών υποδοχής των επισκεπτών.

«O Τύμβος Καστά, στην Αμφίπολη, είναι ένα μοναδικό μνημείο στην ελληνική επικράτεια, με διεθνή προβολή. Επιδίωξή μας είναι να αναδειχθεί, με τον καλύτερο τρόπο, στη βάση των αρχών της επιστήμης και της δεοντολογίας. Οι εργασίες εξελίσσονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Σημαντικά ορόσημα για την αποκατάσταση του μνημείου είναι πλέον ολοκληρωμένα.

H θόλος, πάνω από τα αγάλματα των δύο σφιγγών έχει ήδη αποκατασταθεί, με πρότυπο τρόπο. Εφαρμόστηκε μια σειρά- αφανής αλλά απαραίτητη- από περίπου 3.500 βλήτρα- για να συγκρατηθεί η θόλος και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, στο μέλλον, στο μνημείο.

Αυτό που επιδιώκουμε, αποτελώντας κεντρικό άξονα της πολιτικής μας είναι και αυτό το μνημείο, ακριβώς λόγω της μοναδικότητας του, να είναι -όσο το δυνατόν επιτρέπει η φύση του- επισκέψιμο και από τα εμποδιζόμενα άτομα και τους επισκέπτες του. Στόχος μας είναι το 2027 να αποδοθεί στους πολίτες. Ωστόσο, η Αμφίπολη, δεν είναι μόνον ο Τύμβος Καστά.

Το ΥΠΠΟ, από τους πόρους που διαθέτει από το ΤΑΑ, χρηματοδοτεί την αποκατάσταση της Αρχαίας Ξύλινης Γέφυρας και επιπλέον την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Πάρκου. Η περιοχή διαθέτει τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Η απόδοση, το 2025, της αρχαίας Ξύλινης Γέφυρας και του Αρχαιολογικού Πάρκου και το 2027 του Τύμβου Καστά θα καταστήσουν την ευρύτερη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας πόλο ανάπτυξης προς όφελος τόσο του Πολιτισμού, όσο και της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε μετά την αυτοψία η Λίνα Μενδώνη.

Η πρώτη φάση των έργων είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ 2014-2020, το 2018, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ. Το 2020 επανασχεδιάστηκε το σύνολο των έργων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, καθώς στην αρχική πρόταση καταγράφονταν σημαντικές παραλείψεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.