ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άριστα διατηρημένο μωσαϊκό ηλικίας 2.000 ετών (φωτό)

«Αυτό που βρήκαμε αυτή τη σεζόν ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας»

Βρετανία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα άριστα διατηρημένο μωσαϊκό ηλικίας 2.000 ετών (φωτό)

Σε ανασκαφή που έγινε στο χωρίο Wroxeter, στην Βρετανία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μωσαϊκό 2.000 χρόνων.

Το τεχνούργημα φαίνεται να απεικονίζει τη θαλάσσια ζωή, με πολλά πορτοκαλί και γκρίζα πλάσματα που μοιάζουν με ψάρια να εμφανίζονται στο μωσαϊκό.

«Το μωσαϊκό είναι ένα πραγματικά υπέροχο πράγμα και ήταν χαρά μας να το βλέπουμε να αποκαλύπτεται και να καθαρίζεται», σχολίασε ο αρχαιολόγος Δρ. Peter Guest, «σαν να κοιτάζω ένα ενυδρείο 2.000 ετών που έχει παγώσει στο χρόνο».

Το μωσαϊκό πιστεύεται ότι προήλθε από ένα αρχοντικό μιας πλούσιας οικογένειας, που πιθανότατα χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα.

Σε ένα δελτίο τύπου από μια από τις εμπλεκόμενες εταιρείες αρχαιολογίας, τη Vianova Archaeology, προτάθηκε ότι το μωσαϊκό μπορεί να παρέμεινε λόγω ανακατασκευής στους επόμενους αιώνες.

Η ανασκαφική ομάδα, αποτελούμενη από 30 αρχαιολόγους, αποκάλυψε επίσης μέρος ενός ιερού ή μαυσωλείου και ενός δημόσιου κτιρίου.

Ο Guest, ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής, είπε πως είναι «προνόμιο» να προσκληθεί και να λάβει μέρος στην ανασκαφή από την English Heritage.

«Αυτό που βρήκαμε αυτή τη σεζόν ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας – κανείς δεν θα πίστευε ότι τα ρωμαϊκά λείψανα του Wroxeter διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση», σχολίασε.

Σημείωσε επίσης πόσα μέλη του κοινού ήρθαν να επισκεφθούν τον ιστότοπο.

Ο Δρ. Ρότζερ Γουάιτ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος επίσης ήταν επικεφαλής στην ανασκαφή, δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά συναρπαστικό» η συμμετοχή στην επιχείρηση.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρει κανείς τόσο καλά διατηρημένο ένα τόσο παλιό μωσαϊκό όσο και τον σχετικό σοβά του τοίχου», πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και τίποτα παρόμοιο δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Wroxeter στο παρελθόν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.