Οργή και προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους παράγοντες του τουρισμού, εξαιτίας του «μπαράζ» ακυρώσεων που λαμβάνει χώρα εξαιτίας της «κρουσματολογίας».
Η αύξηση των κρουσμάτων και το κλίμα «τρομοκρατίας» που επικρατεί -με ευθύνη της κυβέρνησης- έχει οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, και ενώ ήδη η κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό ήταν δύσκολη.
Παράγοντες του τουρισμού προειδοποιούν ανοικτά ότι ο κίνδυνος πλέον είναι πραγματικός και πολύ σημαντικός: αντί για το τείχος ανοσίας που θα «άνοιγε» (υποτίθεται) με ασφάλεια τις πύλες της χώρας σε μεγάλους αριθμούς τουριστών, να υψωθεί ένα «τείχος» φόβου, που θα αποτρέπει τους επισκέπτες από το να επιλέξουν νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα παραδέχεται πλέον και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μέσα στην «καρδιά» της καλοκαιρινής σεζόν, μεγάλα πρακτορεία προέβησαν σε ένα «μπαράζ» ακυρώσεων, προκαλώντας αγωνία σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Τάσιος: Εχουν μπλοκάρει οι μεγάλοι tour operators
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αυτή τη συγκυρία, αντιμετωπίζουν οι προορισμοί στην Ελλάδα που βασίζονται σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία -όπως η TUI- και στους Βρετανούς επισκέπτες.
Για το ζήτημα μίλησε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ακυρώσεις αλλά οι κρατήσεις. «Εχουμε μεγάλη στασιμότητα. Δεν γίνονται κρατήσεις. Όταν η μετάλλαξη Δέλτα μάς κυκλώνει και υπάρχει μια προβληματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όταν τα κρούσματα από 300 με 400 πήγαν στα 1.800 σε τρεις μέρες, τότε είναι επόμενο να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην αγορά» εξηγεί.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων υποστηρίζει ότι «οι μεγάλοι tour operators (ταξιδιωτικά πρακτορεία) έχουν μπλοκάρει. Το μαζικό μοντέλο, δηλαδή αυτό των μεγάλων πρακτορείων, αν δεν έχει τη σιγουριά ότι είναι γεμάτο το αεροσκάφος και πως ένας προορισμός είναι 100% ασφαλής τότε δεν δουλεύει. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση στην οποία οι μεγάλοι “παίχτες” δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους πελάτες τους. Και αυτό ισχύει για τα για city hotels, δηλαδή τις πόλεις, που κινούνται πολύ χαμηλά» προσθέτει.
Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες δέκα μέρες
Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που ξημεροβραδιάζονται προσπαθώντας να ενημερωθούν για τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες, τυχόν νέες απαγορεύσεις και νέους κανονισμούς για καραντίνα.
Από το πρώτο «κρας τεστ» των αφίξεων έχουν καταλήξει σε αρκετά σαφή συμπεράσματα. Οπως προκύπτει, περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κως, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, διάγουν μια πολύ κακή σεζόν -για την ώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, που δεν έχουν την «εξάρτηση» των tour operators, πάνε αρκετά καλύτερα, παρόλα αυτά όπως σας ενημερώσαμε ήδη στο pronews.gr τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση δεν αποκλείεται να έχουν δραματικές συνέπειες και γι’ αυτά τα νησιά.
«Και φυσικά υπάρχει και η Βόρεια Ελλάδα που έχει οδικό τουρισμό και μεμονωμένους επισκέπτες και πάει πολύ καλά. Είναι ξεκάθαρο ότι το μαζικό μοντέλο είναι προβληματικό» λέει ο Γρηγόρης Τάσιος. Ερωτηθείς για ποσοστά κρατήσεων, ο κ. Τάσιος εξηγεί ότι λόγω των πολύ διαφορετικών επιδόσεων των περιοχών δεν μπορούν να δοθούν ασφαλείς αριθμοί και τονίζει:
«Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι 2 στα 10 ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει φέτος. Είμαστε σε μια μεσαία κατάσταση, πάμε μέτρια, διότι δεν βρισκόμαστε σε κανονικότητα. Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κομβικές για τη φετινή σεζόν»
Τουρισμός: Μπορεί να γυρίσει η Βρετανία το «ματς»;
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), η φετινή «πίτα» των τουριστών αποτελείται κυρίως από «Γερμανούς, Αυστριακούς, από Αμερικάνους στους οποίους βλέπουμε μεγάλη αύξηση, Ισραηλινούς, Ρώσους και λίγους Γάλλους». Οι παράγοντες του τουρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουν διαρκώς στραμμένο το βλέμμα τους στο μεγάλο νησί, τη Βρετανία, μια αγορά – «κλειδί» για την Ελλάδα.
«Η Βρετανία “πάει” για Αύγουστο τώρα. Όμως υπάρχει ελπίδα. Αν έρθουν, μαζικά, οι Βρετανοί εμβολιασμένοι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε κάτι θα σωθεί» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος.
Από την πλευρά του, ο κ. Χίου της ΠΑΣΥΔΑ σημειώνει ότι «αν μπει η Βρετανία στον “χορό” τότε θα πάρουν ανάσες τα Ιόνια νησιά που δεν έχουν δουλέψει καθόλου, αλλά και η Ρόδος και η Κως. Πολύ σημαντικός ο ρόλος των Βρετανών».
Πάντως, χθες, η TUI (UK) ανακοίνωσε νέες ακυρώσεις που αφορούν και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ακυρώσεις αφορούν τα προγραμματισμένα ταξίδια σε Σκιάθο (έως και 21 Ιουλίου), Χανιά (έως και 26 Ιουλίου) και έως 31 Ιουλίου για Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη και Θάσο. Η TUI θα ανανεώσει τη λίστα ακυρώσεων στις 15 Ιουλίου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.