Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λογομάχησαν κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής εξαιτίας των διαφορετικών τους απόψεων σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια.
Η Αθηνά Λινού είπε πως λόγω της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα είναι σαν να μην έχουμε κανέναν εμβολιασμένο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και τα στοιχεία από το Ισραήλ που δείχνουν πως τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech έχουν μειωμένη αποδοτικότητα απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γνωστού υπέρμαχου των lockdown και των εμβολίων, Θ.Βασιλακόπουλο.
Συγκεκριμένα ο Θ.Βασιλακόπουλος είπε αρχικά πως μετά την άρση των μέτρων και μέσα σε λίγες μέρες φτάσαμε από τα 600 κρούσματα στα 1.800. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» είπε.
Η Α.Λινού του απάντησε πως αυτή η παρατήρηση είναι «επιδημιολογικά λάθος» καθώς δύο μέρες μετά την άρση των μέτρων είχαμε την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα στη χώρα.
«Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και με πάνω από το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστοι, είναι σαν μην είχαμε κανέναν εμβολιασμένο. Καθυστερήσαμε να καταλάβουμε ότι έρχεται νέο κύμα και δεν πρέπει να είχαμε άρει μέτρα. Εκείνη την περίοδο αποφασίστηκε να εμβολιάσουμε τα παιδιά, τους δώσαμε τα 150 ευρώ μετά την πρώτη δόση, όμως. Αυτό ήταν λάθος επιδημιολογικά. Έπρεπε να δοθεί το κίνητρο, αλλά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» είπε.
Με τη σειρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος κατήγγειλε πως αυτά που είπε η κα Λινού «επιδημιολγικά δεν στηρίζονται πουθενά. Το στέλεχος Δέλτα δεν έχει επικρατήσει στη χώρα».
Όταν η καθηγήτρια τόνισε πως «θα επικρατήσει» εκείνος τής απάντησε ως εξής: «Θα, θα. Αλλά, αυτό μου θυμίζει το θα, θα, θα των παλιών εποχών».
Η κα Λινού αντέδρασε, ωστόσο εκείνος συνέχισε, σε έντονο ύφος, λέγοντας: «Θα με ακούσετε. Είπατε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι αποδοτικά (σ.σ. στο στέλεχος Δέλτα)».
Εκείνη έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο και σημείωσε πως από τη στιγμή που η μετάλλαξη έχει διπλή μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος και από τη στιγμή που πάνω από το 50% δεν έχει κάνει το εμβόλιο «είναι το ίδιο σαν να μην είχαμε καθόλου εμβολιασμένο πληθυσμό. Η πιθανότητα νόσησης είναι η ίδια».