ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δέλτα: «Τρομοκρατία» για μια μετάλλαξη με ελάχιστη θνητότητα – Οι αριθμοί που εκθέτουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Δέλτα: «Τρομοκρατία» για μια μετάλλαξη με ελάχιστη θνητότητα – Οι αριθμοί που εκθέτουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, παρόλο που βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και έχει εμβολιαστεί και περίπου ο μισός πληθυσμός.

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα που ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν δικαιολογούν την καταστροφολογία, καθώς υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως η θνητότητα πέφτει, αφού τα περισσότερα κρούσματα δεν εντοπίζονται στους ευάλωτους.

Έπεσε κατά μια δεκαετία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων

Όπως δείχνουν τα στοιχεία τις τελευταίες 10 ημέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων περιστατικών μειώθηκε κατά μία 10ετία: από τα 33 χρόνια που ήταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου πλέον έχει φτάσει τα 23 έτη.

Το 75% των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας είναι ηλικίας κάτω των 34 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των εφήβων και των νέων, ηλικίας 15 έως 24 χρόνων. Στην Αττική όπου καταγράφονται 4.000 ενεργά κρούσματα -τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της χώρας- η διάμεση ηλικία είναι τα 24 έτη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία άλλαξε πρόσωπα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου εκτιμώντας ότι το 4ο κύμα δεν θα έχει έκρηξη στις νοσηλείες όπως την Άνοιξη.

Τα στοιχεία της Βρετανίας

Στη Βρετανία η θνητότητα στους ανεμβολίαστους είναι 0,08% (44 νεκροί στα 53.822 κρούσματα), ενώ στους πλήρως εμβολιασμένους 0,69% (50 νεκροί στα 7.235 κρούσματα). Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί πως η διαφορά αυτή οφείλεται και στη διαφορά σε ηλικία, καθώς οι περισσότεροι ανεμβολίστοι είναι νέοι σε ηλικία.

Αλλά και πάλι βλέπουμε πως η θνητότητα στους ανεμβολίαστους (νέους κυρίως) είναι ελάχιστη, μόλις 0,08%. Τι σημαίνει αυτό, ότι στην σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα κρούσματα σε νέους, ανεμβολίαστους), στην Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζουμε τους αριθμούς που δείχνουν θνητότητα 0,08%. Φυσικά εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν έχει το ίδιο Σύστημα Υγείας με την Βρετανία.

Τα λάθη με το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Δυστυχώς τα ποσοστά δεν είναι τόσο θετικά για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 9η από το τέλος, δηλαδή στην 18η θέση μεταξύ των 27 ευρωπαίων κρατών μελών όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC το Βέλγιο είναι πρώτο μεταξύ των 27 της ΕΕ έχοντας 80,6%. Στη δεύτερη δόση μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 46,2%. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα όσον αφορά την 1η δόση βρίσκεται με 56,1% στην 18η θέση και όσον αφορά τη 2η δόση με 44,7% στη 13 θέση.

Τα παραπάνω ποσοστά αποδεικνύουν πως τα πηγαίνουμε ως χώρα πολύ καλύτερα στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση, αλλά στο ποσοστό των πολιτών με την πρώτη δόση υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό όμως που προκαλεί όντως ανησυχία είναι τ’ ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες πολιτών που είναι ευάλωτες, και κυρίως σε αυτή των άνω 80 ετών.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό των 80 και άνω ετών που έχουν κάνει έστω την 1η δόση δεν έχει ξεπεράσει καν το 70%, συγκεκριμένα 69,8%, την ώρα που παραδείγματος χάριν στην Μάλτα έχει φτάσει στο 100%.

Να σημειωθεί μάλιστα πως το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ήταν το πρώτο που άνοιξε στη χώρα μας τον χειμώνα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί δύσπιστοι. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στο ηλικιακό γκρουπ 50-59 ετών, καθώς ούτε και εκεί το ποσοστό είναι χαμηλό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Συγκεκριμένα οι 50αρηδες στη χώρα μας που έχουν κάνει έστω την 1η δόση αγγίζουν το 63,8%. Την ίδια ώρα μάλιστα οι ηλικίες 25-49 έχουν ποσοστό πάνω από 40% παρόλο που η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνοιξε αρκετά πιο μετά από αυτή των πενηντάρηδων.

Και εδώ ευθύνη έχει η κυβέρνηση, καθώς και τα μέτρα πίεσης που έχει ανακοινώσει έχουν ως στόχο κυρίως τους νέους και όχι τους ηλικιωμένους που πράγματι πρέπει να εμβολιαστού γιατί κινδυνεύουν από τον ιό.

Πού εντοπίστηκαν τα τελευταία κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Τα 58 από τα 121 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει φορτισμένη. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.