Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΟΗΕ την επιστολή που απέστειλε η Άγκυρα με την οποία ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε αυτά και ζητάει να μην έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα ώστε να μην παίζουν ρόλο στον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Η επιστολή φέρει την υπογραφή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΠΗΕ, Φεριντούμ Σινιρλίογλου.
Η επιστολή, μεταξύ άλλων:
-Κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συνθήκες σχετικά με τα νησιά «που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον αυστηρό όρο ότι θα τα διατηρεί αποστρατιωτικοποιημένα».
-Προβαίνει σε μία καταγραφή της εγγύτητας νήσων του βορειοανατολικού και νότιου Αιγίου προς την Τουρκία σημειώνοντας:
«Μια γρήγορη ματιά στον χάρτη αρκεί για να καταδείξει τη σημασία που έχουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ανατολίας, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λίγων μιλίων από την αρχή. Για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα, το νησί της Σάμου είναι στα 3 μίλια, η Λέσβος στα 10 μίλια, η Χίος στα 9 μίλια, η Κως στα 3 μίλια, η Σύμη στα 5 μίλια και το Καστελόριζο (βρίσκεται στη Μεσόγειο) μόλις 1 μίλι απέχουν από την ακτή της Ανατολίας.
Μάλιστα η τουρκική επιστολή επαναλαμβάνει μία πάγια τουρκική διατύπωση ότι τα ελληνικά νησιά επικάθονται επί της ηπειρωτικής μικρασιατικής υφαλοκρηπίδας.
Επιπλέον, η τουρκική επιστολή αφού επικαλείται τις συνθήκες Λωζάνης και τη Συνθήκη των Παρισίων (1947) εγκαλεί την Ελλάδα ότι από το 1960 δρώντας «μονομερώς παραβιάζει τις προβλέψεις των συγκεκριμένων συνθηκών με συγκεντρώσεις στρατευμάτων και της εγκατάστασης μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Και προσθέτει: »Η συνεχής εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση της Ελλάδας, των διατάξεων αποστρατικοποίηση των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας… Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, η οποία, από νόμιμη άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να τις επικαλείται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από αυτές».