«Δεν είμαι κατά του εμβολίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω εμβολιαστεί», αυτό είπε ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς και έγινε το «κόκκινο πανί» για κυβέρνηση και «ειδικούς».
Ο Τζορτζ Όργουελ έγραφε στο μυθιστόρημα «1984» για αστυνομία της σκέψης, όπου θα σου απαγορεύεται ακόμα και να σκεφτείς κάτι το οποίο είναι αντίθετο με το επίσημο αφήγημα. Ενώ το αγαπημένο βιβλίο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «COVID 19: The Great Reset» αναφέρεται σε έναν νέο «στρατό», ο οποίος είναι τα ΜΜΕ και κάποιοι -μάλλον πρόθυμοι- «ειδικοί».
Τι κακό λοιπόν είπε ο Τσιτσιπάς;
«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί».
Πράγματι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι 23 ετών και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία δεν κινδυνεύει από τον κορωνοϊό. Θα επικαλεστούμε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία κάτω των 18 ετών έχουν πεθάνει 3 άτομα με Covid-19 μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο, σε σύνολο 63.859 κρουσμάτων, με τον πραγματικό αριθμό πιθανότατα να είναι πολλαπλάσιος. Δυστυχώς όπως ανακοινώνονται τα νούμερα του ΕΟΔΥ δεν γνωρίζουμε πόσοι 20χρονοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, οπότε θεωρούμε πως το 17 είναι πιο κοντά στο 23. Αλλά ακόμα και από 18 έως 39 ο αριθμός των νεκρών με κορωνοϊό ανέρχεται σε 95 σε σύνολο 209.596 κρουσμάτων (και όπως και προηγουμένως πολλαπλάσιων πραγματικών).
Παρατηρούμε δηλαδή πως κάτω των 40 μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν πεθάνει 98 άτομα με κορωνοϊό (όχι απαραίτητα από κορωνοϊό) σε σύνολο 273.455 κρουσμάτων. Αν πάλι επικαλεστούμε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το σύνολο των θανόντων το 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και είναι άνω των 70 ετών.
Οπότε από τους 98 θανάτους ελάχιστοι αφορούν ανθρώπους χωρίς υποκείμενο νόσημα (ίσως και κανένας). Άρα αλήθεια… γιατί κινδυνεύει ο Στέφανος Τσιτσιπάς και πρέπει να εμβολιαστεί;
«Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο», είπε στη συνέχεια της συνέντευξης του ο Έλληνας τενίστας.
Πράγματι το σκεπτικό είναι πως το εμβόλιο αποτρέπει από τη βαριά νόσηση και άρα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους (κάτι σωστό), άρα πρέπει να εμβολιαστούν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτό έχουν κάνει όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αν δει κάποιος τα στοιχεία του ECDC θα παρατηρήσει πως τα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 70 ετών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πλησιάζουν το 100%, αντιθέτως στην Ελλάδα για τους άνω των 80 ετών είναι 73,3% και για τους 70 έως 80 ετών είναι 81,1%, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ (με εξαίρεση μερικές χώρες που έτσι και αλλιώς δεν έχουν προχωρήσει τους εμβολιασμούς).
Το λάθος αυτό το βλέπουμε και στους θανάτους που καταγράφονται, καθώς πλέον έχει αυξηθεί και αυτός ο δείκτης στην Ελλάδα, αντιθέτως με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που κυρίως έχουν πολλά κρούσματα, αλλά λίγους θανάτους.
«Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις», πρόσθεσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
Αλήθεια, πότε ακριβώς εφαρμόστηκε η αστυνομία της σκέψης; Ο Τσιτσιπάς εξέφρασε την άποψη του, μίλησε για τον ΕΑΥΤΟ του και αυτό το έκανε αφότου ερωτήθηκε από δημοσιογράφους. Δεν έκανε ανάρτηση στα social media καλώντας τον κόσμο να μην εμβολιαστεί. Μήπως να μην μιλάει καθόλου; Απαγορεύεται να έχει άποψη και να παίρνει απόφαση για τον ΕΑΥΤΟ του ένας άνθρωπος επειδή δεν είναι γιατρός;
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το. Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία», συνέχισε ο τενίστας.
Ενώ κατέληξε στο «δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».
Είπε κάτι λάθος ο Στέφανος Τσιτσιπάς; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφάτως έλεγε δημοσίως πως το εμβόλιο «είναι απολύτως ασφαλές και δεν έχει καμία παρενέργεια». Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός ήταν επιστημονικά ορθά; Ως τι μίλησε; Ως γιατρός; Τότε γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς με το τι είπε, ακόμα και εάν πρόκειται για προφανέστατο ψέμα.
Οι απαντήσεις των… «ειδικών»
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι τενίστας, δεν απάντησε σαν γιατρός, απάντησε σαν πολίτης και αποφάσισε για τον εαυτό του. Έκανε δηλαδή ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Είπε ότι ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Δεν έκανε κάποια επιστημονική ανάλυση, γιατί πολύ απλά δεν είναι και η δουλειά του να το κάνει.
Θέση πήρε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας: «Έχει ακόμα χρόνο να αναθεωρήσει απόψεις του. Οι απόψεις αυτές είναι υγειονομικά επικίνδυνες, δεν μπορούν να εκφράζονται δημόσια και είναι και πρόβλημα των θεσμών, το ότι, για παράδειγμα, πώς μπορούν να συμμετέχουν αθλητές σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου χωρίς να είναι εμβολιασμένοι». Ενώ ισχυρίστηκε και πως «όταν εμβολιάζομαι αποκτώ πολύ μεγαλύτερη ανοσία απ’ ότι όταν νοσώ. Όπως εγώ δεν μπορώ να διδάξω στον Στέφανο Τσιτσιπά πως να αντιμετωπίζει τον Τζόκοβιτς μέσα στο κορτ, έτσι και αυτός δεν μπορεί να μας διδάξει για το εμβόλιο».
Αλήθεια, απαγορεύει στον Στέφανο Τσιτσιπά να εκφράζει τις απόψεις του -όποιες και εάν είναι αυτές- ο Θ.Βασιλακόπουλος; Ο ίδιος να υπενθυμίσουμε πως έχει πει πως στο Ισραήλ γίνεται πείραμα. Αυτή δεν είναι επικίνδυνη άποψη; Ενώ πότε ο Τσιτσιπάς προσπάθησε να «διδάξει» για το εμβόλιο;
Όσον αφορά τα περί ανοσίας. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκανε μεγάλη έρευνα και δείχνει πως η ανοσία από τα εμβόλια πέφτει μετά από 3-4 μήνες. Αντιθέτως οι έρευνες δείχνουν πως η φυσική ανοσία κρατά τουλάχιστον έναν χρόνο. Άρα με ποιον τρόπο αποκτάμε καλύτερη ανοσία;
Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τσιτσιπά είπε ότι πρέπει να είναι προσεκτικός κάποιος όταν κάνει σχόλια για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τόνισε πως ο Φάουτσι, ο επικεφαλής ιατρός για την διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ, δεν θα έκανε σχόλια για το τένις.
«Ο Στέφανος μετά και τις επιτυχίες του στον αθλητικό χώρο, μας έκανε υπερήφανους αλλά ταυτόχρονα απέκτησε την ιδιότητα του role model. Δηλαδή, ενός προτύπου για πολλά νεαρά άτομα, του οποίου οι απόψεις έχουν διαφορετική βαρύτητα» τόνισε.
«Γνωρίζουμε ότι οι νεαρότερες ηλικίες είναι υπεύθυνες όταν δεν έχουν εμβολιαστεί για τη μετάδοση στους μεγαλύτερους, βλέπουμε την κατάσταση της πανδημίας. Πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ύφεση και μας ανησυχεί έντονα» πρόσθεσε.
Πράγματι ο Α.Φάουτσι μπορεί να μην ξέρει πως θα δώσει συμβουλές για το πως θα κάνουμε ένα σερβίς, όμως εάν τον ρωτήσουν εάν παίζει τένις ή κάτι σχετικό δεν θα πρέπει να απαντήσει; Ή θα φωνάξει κάποιον τενίστα για να απαντήσει γι’ αυτόν; Και τελικά όλο το πρόβλημα του είναι «μην επηρεαστεί αρνητικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα»; Από την άλλη, από πότε ο Φαουτσί ή ο οποιοσδήποτε άλλος «ειδικός» θα επιβάλλει τον τρόπο σκέψης και θα «ποινικοποιήσει» την προσωπική απόφαση για μια ιατρική πράξη; Αυτό είναι πρωτοφανής κατάργηση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
Ποιοι άραγε θα επηρεαστούν από τις δηλώσεις του Τσιτσιπά; Αυτοί που πράγματι πρέπει να εμβολιαστούν; Ή μήπως τα νεαρά υγιή παιδιά τα οποία επιμένουμε πως δεν κινδυνεύουν σοβαρά και πως δεν θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα στο να εμβολιαστούν, ακόμη και αν ακούγονται απόψεις όπως αυτές της Ματίνας Παγώνη περί εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα σχολεία.
Και μιας και αναφέραμε την κα. Παγώνη η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ είπε: «Τις ιατρικές απόψεις θα τις πουν οι γιατροί, οι μη γιατροί δεν μπορούν να έχουν απόψεις για ιατρικά θέματα. Το σταματάμε εδώ! Χειροκροτούμε τον Στέφανο για τις νίκες του, θέλουμε νίκες να μας φέρνει κι εμείς θα ασχολούμαστε με τα εμβόλια, με τη νόσο Covid, τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Ξεχωρίζουμε ο καθένας ποιο είναι το επάγγελμά του, ποιο είναι το λειτούργημά του και σταματάμε μέχρι εκεί. Αυτά τα απαντούν οι γιατροί και οι επιστήμονες, οι μη γιατροί δεν μπορούν να απαντήσουν».
Ναι τις ιατρικές απόψεις θα τις πουν οι γιατροί, συμφωνούμε! Ο Τσιτσιπάς όμως δεν εξέφρασε ιατρική άποψη, αλλά γνώμη, προσωπική γνώμη! Και μίλησε για την προσωπική του απόφαση. Και ξανά ρωτάμε… όταν δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, ηθοποιοί κτλ. εκφράζουν γνώμη υπέρ του εμβολίου τότε δεν πειράζει που είναι επιστημονικά άσχετοι; Όταν συζητάμε για μια ιατρική πράξη, από πότε αυτό δεν είναι προσωπική απόφαση αλλά ιατρική επιβολή;
Και τελικά οι «επιστήμονες» που κλήθηκαν να απαντήσουν στον Τσιτσιπά δεν έδωσαν ένα επιχείρημα για να αιτιολογήσουν τα λεγόμενα τους. Δεν μίλησαν για μια μελέτη, για ένα στατιστικό στοιχείο, για κάτι τέλος πάντων ώστε να μας πείσουν πως ο «άσχετος επιστημονικά» Στέφανος Τσιτσιπάς έχει άδικο και πως αυτοί έχουν δίκιο.
Και τέλος, ναι, ας μιλήσουν οι γιατροί. Γιατί όμως όταν μιλάει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, για την ανάγκη να δηλώνεται κίτρινη κάρτα μετά από κάθε ανεπιθύμητο συμβάν «σχετικοί και άσχετοι» του κάνουν επίθεση και του απαγορεύουν να μιλάει;
Τελικά αυτό που επιθυμούν πραγματικά είναι να μιλούν οι γιατροί ή να μιλούν όσοι έχουν την ίδια άποψη με αυτούς; Γιατί είδαμε στο παρελθόν τον Στέφανο Τσιτσιπά να συμμετέχει σε καμπάνια υπέρ του lockdown και της τήρησης των μέτρων και να δέχεται μπράβο από αυτούς που σήμερα τον «πυροβολούν». Τελικά τα lockdown αποδείχθηκαν σωτήρια ή καταστροφικά για την κοινωνία; Ποιος θα μας ενημερώσει γι’αυτό;
«Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική».