Υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των παιδιών είναι ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, παρόλο που και ο ίδιος είχε εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε σε συνέντευξη του: «Έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Eίχα κάποιες αντιδράσεις 10 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση στη μια φωνητική χορδή αλλά και στο ένα μάτι. Αλλά δοξάζω το Θεό διότι βρέθηκα σε μια εποχή που υπήρξε το εμβόλιο γιατί δεν ήξερα τι αντίδραση θα είχε στον οργανισμό μου ο κορωνοϊός. Κολλητός μου απεβίωσε δυστυχώς. Όμως οι αντιδράσεις αυτές υποχώρησαν. Βέβαια δεν έχω διαπιστώσει εάν μετά τη δεύτερη δόση κόλλησα Covid, και οι αντιδράσεις αυτές οφείλονταν στον ιό και το λέω πρώτη φορά δημόσια. Μετά τη δεύτερη δόση παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα από το μάτι, ανησύχησα, έκανα εξετάσεις, και είχα και μια βραχνάδα. Τώρα πια όλα έχουν υποχωρήσει».
Παράλληλα ο Κ.Νταλούκας μίλησε για την ανάγκη του να εμβολιαστούν τα παιδιά, παρόλο που όπως παραδέχθηκε ο ίδιος υπάρχουν πιθανότητες εμφάνισης μυοκαρδίτιδας. Μιας μυοκαρδίτιδας που ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «καλοήθης». Παρόλα αυτά με αυτό τον χαρακτηρισμό διαφωνούν Έλληνες γιατροί. Ενδεικτικά ο Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξη του είχε πει: «Μυοκαρδίτιδα και καλοήθης; Δύσκολο».
Ενώ και ο καρδιολόγος Γιώργος Αηδονίδης την είχε χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνη πάθηση», η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι την μεταμόσχευση. Και φυσικά όλο αυτό για μια νόσο η οποία έχει ελάχιστη θνητότητα στα παιδιά.
«Kαταλαβαίνω την ανησυχία των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή», αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας.
«Βέβαια το να εμβολιαστεί κάποιο παιδί δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να νοσήσει από κορωνοϊό και να μεταδώσει φυσικά, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως θα το περάσει πιο ελαφριά και η πιθανότητα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο είναι μικρότερη», προσθέτει.
«Σίγουρα υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιάτρων οι οποίοι δεν συνιστούν τον εμβολιασμό των παιδιών για τους δικούς τους λόγους. Εμείς πάντως λέμε στους γονείς ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν δείξει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν τα κρούσματα μειωθούν και η κατάσταση πάει καλύτερα, πιθανόν να μη χρειαστεί να εμβολιαστούν στο μέλλον και παιδιά μικρότερα των 12 ετών», διευκρινίζει.
«Ανησυχούν για τις παρενέργειες πολλοί γονείς»
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους γονείς σχετικά με τους εμβολιασμούς αυτή την περίοδο απαντά: «Εμείς ως παιδίατροι έχουμε την αγωνία και την ευαισθησία για το εάν αυτά που κάνουμε είναι σωστά, διότι τα παιδιά τα βλέπουμε συνεχώς. Έχουμε φιλική σχέση με τους γονείς. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν εάν κάνουμε το σωστό ή όχι. Είμαστε όμως επιστήμονες και ενημερωνόμαστε από διάφορους επιστημονικούς φορείς, από διάφορες μελέτες που γίνονται και δημοσιεύονται προκειμένου να πάρουμε την απόφαση. Αφού οι ρυθμιστικοί φορείς κατέληξαν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ως επιστήμονας όφειλα αφού διάβασα τις αναφορές, να στηρίξω το εμβόλιο. Η πρώτη ανησυχία των γονέων είναι εάν το εμβόλιο έχει παρενέργειες και είναι ασφαλές. Αυτή η ερώτηση δεν απαντιέται από τις δικές μου εμπειρίες αλλά από τις δημοσιευμένες μελέτες. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω αυτές τις μελέτες. Είμαι αναγκασμένος να τις δεχτώ».
«Με ρωτούν… γιατρέ είναι ασφαλές για το παιδί μου ;»
«Υπάρχει ένα ποσοστό γονέων που είναι διστακτικοί, διστάζουν γιατί νιώθουν ανασφάλεια. Μου το λένε γονείς σε εμένα, με ρωτούν… γιατρέ τι λέτε είναι ασφαλές για το παιδί μου ; Γονείς εμβολιασμένοι μου λένε ότι… εγώ το έχω κάνει αλλά για το παιδί μου είναι αλλιώς», λέει ο κος Νταλούκας.
«Όταν εμβολίασα τα παιδιά μου αναρωτιόμουν εάν είχα κάνει το σωστό»
«Το καταλαβαίνω απόλυτα διότι κι εγώ είμαι γονιός, κι όταν εμβολίασα τα παιδιά μου αναρωτιόμουν εάν έχω κάνει το σωστό. Η απάντησή μου είναι στο γονέα.. ναι έχεις δίκιο για την ανασφάλεια που νοιώθεις, είναι ανθρώπινο διότι είναι κάτι καινούργιο, όμως δεν έχουμε πολλές επιλογές και οι μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα», προσθέτει ο γνωστός παιδίατρος.
«Υπάρχουν παρενέργειες αλλά κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει από εμβόλιο»
«Πυρετός, αρθραλγίες, εξανθήματα, και πόνος στο σημείο της ένεσης είναι μερικά από τα συμπτώματα έπειτα από τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών, αλλά υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις σπανιότερες. Βέβαια ακόμα κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει από το εμβόλιο».
Γιατί οι Βρετανοί μπλόκαραν προσωρινά τους εμβολιασμούς σε υγιή παιδιά 12-15 ετών ;
«Οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάζουν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όχι υγιή αλλά εκεί έχουν διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι η μοναδική χώρα που υιοθέτησε αυτή την πρόταση. Εμείς υιοθετήσαμε καθολικό εμβολιασμό», απαντά.
Για τα περιστατικά καρδιακών φλεγμονών στα παιδιά
«Σχετικά με τις καρδιακές φλεγμονές ως αντίδραση έπειτα από εμβολιασμό σε παιδιά, μελέτες έχουν δείξει πως εμφανίζονται 25 περιστατικά στο ένα εκατ. εμβολιασμούς. Βέβαια όλα αυτά τα περιστατικά ήταν καλοήθη και αντιμετωπίστηκαν. Ακόμα και παιδιά που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο βγήκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως πως το όφελος από το εμβόλιο είναι σαφώς μεγαλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη τους και αυτούς τους κινδύνους. Δεν νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα έχει να κρύψει κάτι, και μάλιστα λέει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τις απώτερες συνέπειες αλλά είναι υπό μελέτη όλο το γεγονός».
«Δεν το κρύβουμε από τους γονείς, υπάρχει μικρή πιθανότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας»
«Ναι υπάρχει μια πιθανότητα για καρδιακές φλεγμονές, μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, δεν φοβόμαστε να το πούμε, δεν πάμε να κρύψουμε κάτι. Όλα όμως τα περιστατικά αυτά έγιναν καλά μέσα σε λίγες ημέρες. Οι γονείς όταν με ρωτούν του απαντάω πως ναι υπάρχει πιθανότητα για αυτές τις καρδιακές φλεγμονές , σκεφτείτε το, αποφασίστε, αλλά εάν κολλήσει το παιδί η βλάβη στο μυοκάρδιο και το περικάρδιο είναι πολύ μεγαλύτερη. Και δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να ξεφύγει από τον ιό. Σε βάθος χρόνου θα κολλήσουμε όλοι».
«Ο παιδίατρος που εμβολιάζει αναλαμβάνει την ευθύνη»
«Σχετικά με παιδιά που έχουν αλλεργίες φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά ο παιδίατρος που κάνει τον εμβολιασμό αναλαμβάνει την ευθύνη, αφού ξέρει και το ιστορικό του παιδιού. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που παιδίατροι πιθανόν δεν θα πάρουν το ρίσκο και θα συστήσουν εμβολιασμό σε εμβολιαστικό κέντρο ή στο νοσοκομείο», συνεχίζει ο κος Νταλούκας.
Θα χρειαστεί τρίτη δόση στα παιδιά ;
«Σχετικά με τα εάν θα χρειαστεί και τρίτη δόση στα παιδιά είναι κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Αυτή η απάντηση θα προκύψει στο μέλλον έπειτα από μελέτες», απαντά.
«Αναλαμβάνουμε ως άνθρωποι ένα ρίσκο συνειδητά»
«Τα εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά, εάν κάποιος διαβάσει το συνοδευτικό έντυπο πιθανόν και να τρομάξει διότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις σε όλα τα εμβόλια. Παρ’όλα αυτά αναλαμβάνουμε ως άνθρωποι ένα ρίσκο συνειδητά. Όλοι θα πάρουμε το αυτοκίνητό μας να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι μπορεί να μην γυρίσουνε. Η ζωή λοιπόν έχει ένα ρίσκο. Κι εγώ πήρα συνειδητά το ρίσκο ότι μπορεί να προκύψει κάποια αντίδραση. Το πρόβλημα βέβαια τώρα για μένα είναι εάν θα συνεχίσω σε τρίτη δόση και ανησυχώ για τον εαυτό μου. Κι αυτό γιατί δεν συστήνεται τρίτη δόση σε άτομα που εμφάνισαν κάποιες αντιδράσεις από προηγούμενη δόση. Και φυσικά φοβάμαι να ανησυχώ να μην κολλήσω των κορωνοϊό και βρεθώ ξαφνικά στο νοσοκομείο ή στην εντατική. Να σας πω επίσης πως έχω συμπληρώσει βέβαια κίτρινη κάρτα και την έχω στείλει στον ΕΟΦ για εκτίμηση και αξιολόγηση. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως όλες οι αντιδράσεις παρακολουθούνται πάρα πολύ στενά και καταγράφονται. Παρόλο όμως που είχα αυτή την περιπέτεια συστήνω ανεπιφύλακτα στους γονείς το εμβόλιο», καταλήγει.