H Ελλάδα προχωρεί προς την υπογραφή πενταετούς (και όχι ετησίας) συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς η κυβέρνηση να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τα κόμματα της Βουλής για το περιεχόμενο της συμφωνίας και η Τουρκία κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει αυτό παραχωρώντας ακόμα και την διοίκηση της βάσης του Ιντσιρλίκ.
Πρόσφατα οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν πως στην συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται η παραχώρηση από την Ελλάδα βάσεων στους Αμερικανούς και συγκεκριμένα σε Λήμνο, Λέσβο, Σαμοθράκη και Σκύρο και φυσικά Αλεξανδρούπολη!
Δεν έχει δοθεί απάντηση από την ελληνική πλευρά εάν αυτά ισχύουν ή όχι. Όμως οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν τις Νατοϊκές διοικητικές μονάδες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουρκικό έδαφος και να μην πάνε σε άλλες συμμαχικές χώρες.
Βέβαια εδώ μιλάμε για ΝΑ ΤΟ, ενώ οι βάσεις που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα θα είναι κατεξοχήν αμερικανικές.
Με βάση πληροφορίες από την Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι Τούρκοι φέρονται να αποδέχονται παλαιές και νέες διοικητικές δομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να είναι υπό αποκλειστικά αμερικανική διοίκηση σε τουρκικό έδαφος. Και τούτο δε σε μια προσπάθεια να πεισθεί η αμερικανική κυβέρνηση να τις κρατήσει ή να τις εγκαταστήσει στην Τουρκία.
Δηλαδή τι κάνουν οι Τούρκοι; Στην ουσία εξαμερικανίζουν τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις παραχωρώντας την διοίκησή του στους Αμερικανούς.
Με τον τρόπο αυτό η τουρκική κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ και ο Πρόεδρος Ερντογάν ελπίζουν να πείσουν τους Αμερικανούς να ικανοποιήσουν τα δικά τους αιτήματα, να αποκλείσουν γειτονικές χώρες από την προσέλκυση νέων καίριας σημασίας εγκαταστάσεων του ΝΑ ΤΟ και να ενισχύσουν τη δική τους θέση, τόσο εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και αναφορικά προς την στήριξη των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Πρώτη επίπτωση που αφορά στην Ελλάδα, είναι η απόρριψη από τις ΗΠΑ της προοπτικής να δημιουργηθεί μια βάση στην Σκύρο, νησί με στρατηγική θέση, όσον αφορά στον έλεγχο των στενών του Ελλησπόντου και την αποτροπής μαζικής εξόδου ρωσικών πλοίων.
Θεωρούν οι Αμερικανοί ότι αν η βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την οποία έχουν συμφωνήσει συνδυασθεί με μία ακόμη στην περιοχή της Θράκης, επαρκεί για να καλύψει τα επιχειρησιακά τους δεδομένα.
Εδώ τίθενται πολλά ερωτήματα. Ποια είναι τα ανταλλάγματα που προσφέρουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα για την παραχώρηση μεγάλου αριθμού βάσεων;