Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, επιστήμονες στην Wuhan σχεδίαζαν να απελευθερώσουν κορωνοϊούς σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Κίνα, με στόχο στη συνέχεια να τους εμβολιάσουν ενάντια σε ασθένειες που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον άνθρωπο
Μάλιστα, οι επιστήμονες ζητούσαν χρηματοδότηση για το πειραματικό τους έργο από τις ΗΠΑ, από το 2018 πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Η επιστημονική ομάδα έκανε το αίτημα χρηματοδότησης, ζητώντας 14 εκατομμύρια δολάρια, στην Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων (Darpa), έναν οργανισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνο για την ανάπτυξη καινούριων τεχνολογιών για χρήση από το Στρατό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη γνησιότητα των εγγράφων πιστοποιεί πρώην στέλεχος της διοίκησης Τραμπ στις ΗΠΑ.
Σε αυτά, φαίνεται πως η επιστημονική ομάδα επιδίωκε να εισάγει τροποποιημένους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες, που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοση του ιού σε ανθρώπινα κύτταρα.
Η πληροφορία αυτή φαίνεται να έχει ξεχωριστή αξία, καθώς οι επιστήμονες προβληματίστηκαν ιδιαίτερα όταν, μελετώντας τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19, είδαν πόσο γρήγορα εξελισσόταν ώστε να προσαρμόζεται στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά την πρωτεϊνική ακίδα που συνδέεται με τα κύτταρα.
Ο Βρετανός επιστήμονας που ηγείτο της έρευνας
Τα έγγραφα διέρρευσε η ομάδα Drastic, αποτελούμενοι από επιστήμονες ανά τον κόσμο που ερευνούν την προέλευση της ασθένειας Covid-19. Φαίνεται πως στην πρόταση των επιστημόνων της Wuhan, περιλαμβανόταν η ανάμειξη υψηλού κινδύνου φυσικών κορωνοϊών με πολύ πιο μολυσματικές, αλλά λιγότερο επικίνδυνες παραλλαγές τους.
Η πρόταση χρηματοδότησης είχε γίνει από τον Βρετανό ζωολόγο, Πίτερ Νάσζακ, της Συμμαχίας EcoHealth με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία και συνεργάστηκε στενά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στην έρευνα πάνω στις νυχτερίδες.
Συμμετείχαν επιστήμονες από αμερικανικά πανεπιστήμια
Ανάμεσα στα μέλη της ερευνητικής ομάδας περιλαμβάνεται και η Κινέζα καθηγήτρια, Δρ. Σι Σένγκλι, που στην ερευνητική κοινότητα κουβαλά το παρατσούκλι «Μπατγούμαν» εξαιτίας της ενασχόλησής της με πειράματα σε νυχτερίδες. Επιπλέον, στο σχήμα συμμετείχαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και το Εθνικό Γεωλογικό Ερευνητικό Κέντρο Άγριος Ζωής των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες υποστήριζαν πως το έργο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, τονίζοντας την επικινδυνότητα της μετάδοσης ενός ιού από κάποιο άγριο ζώο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Άπω Ανατολής όπου συνηθίζεται η κατανάλωση νυχτερίδων.
Η Darpa δεν χορήγησε την χρηματοδότηση
Η Darpa αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την εν λόγω έρευνα τονίζοντας πως «το προτεινόμενο έργο του οποίου ηγείται ο Πίτερ Ντάσζακ θα μπορούσε να θέσει τις τοπικές κοινωνίες σε κίνδυνο». Επιπλέον, η υπηρεσία του αμερικανικού στρατού σημείωνε πως η ερευνητική ομάδα δεν είχε εξετάσει ενδελεχώς τους κινδύνους της ενίσχυσης ενός ιού ή της απελευθέρωσης κάποιου εμβολίου από αέρος.
Ερευνητής για τον κορωνοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ωστόσο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημειώνει στο βρετανικό μέσο πως το ανασυχητικό στην πρόταση είναι πως προέβλεπε την ενίσχυση ορισμένων από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο Mers.
«Αυτοί οι ιοί έχουν ποσοστό θνησιμότητας άνω του 30%, το οποίο τουλάχιστον σε επίπεδο ισχύος είναι πολύ πιο θανατηφόρο από τον κορωνοϊό Sars-CoV-2. Αν μια από τις αλλαγές στους υποδοχείς έκανε τον Mers να εξαπλώνεται με παρόμοιο τρόπο, ενώ διατηρούσε το ποσοστό θνησιμότητας, τότε εκείνη η πανδημία θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις αποκάλυψης» λέει.