Στην NAVTEX την οποία εξέδωσε η Ελλάδα και με την οποία «έλεγε» στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» να συνεχίσει την επιστημονική δουλειά που κάνει στα ανατολικά της Κρήτης, στο Καρπάθιο Πέλαγος απάντησε η Τουρκία.
Η Άγκυρα «βάφτισε» (ξανά) ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» την περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, επιμένοντας με αυτό τον τρόπο στα όσα έχει υπογράψει με το ισλαμιστικό καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φαγιέζ αλ Σαράτζ της κυβέρνησης της Τρίπολης. Να σημειωθεί ότι παρανοϊκή «οριοθέτηση» της Τουρκίας με τον Σαράτζ δεν αναγνωρίζεται από τη Βουλή της Λιβύης.
Ο σταθμός συντονισμού της Αττάλειας εξέδωσε νέα αντι-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική ναυτική οδηγία, αναφέροντας ότι μέρος της ελληνικής NAVTEX βρίσκεται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και πως όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες «εντός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» πρέπει να διεξάγονται με σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Να υπενθυμίσουμε πως τις προηγούμενες ώρες υπήρχαν πολλά δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου που έκαναν λόγο για περιοχή «εντός τουρκικής δικαιοδοσίας» και απαιτούσαν από την Ελλάδα να ζητάει άδεια εάν θέλει να κάνει έρευνες.
Υπενθυμίζεται ότι «πόλεμος» NAVTEX έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιεί το πλοίο Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Η ελληνική πλευρά είχε δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή για έρευνες με σχετική ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας.
Η Άγκυρα είχε απαντήσει με αντι-NΑVTEX, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020». Ο ισχυρισμός αυτός της Τουρκίας βασίζεται στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, στο οποίο μεταξύ άλλων υπήρχε πρόβλεψη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το προηγούμενο 24ωρο τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το ερευνητικό Nautical Geo (με σημαία Μάλτας), το οποίο βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την παρενόχληση πλοίο και την έκδοση της παράτυπης NAVTEX. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη για το περιστατικό της παρενόχλησης.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας παρουσίασε χάρτη της περιοχής στους ομολόγους του για να οπτικοποιήσει το μέγεθος της προκλητικότητας της Τουρκίας, όπως ανέφεραν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ. Με τον χάρτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε στα 10 ναυτικά μίλια από την Κρήτη.