Πριν ακόμα καταλαγιάσει η ταραχή που προκλήθηκε από την απόφασή του πανεπιστημίου Πατρών που δήλωσε ότι όσοι δεν γνωστοποιήσουν την εμβολιαστική τους κατάσταση να μην προσέλθουν, τώρα έρχονται και άλλα Ιδρύματα τα οποία στηρίζοντας την κυβερνητική κατεύθυνση αναβάλλουν την έναρξη μαθημάτων για να προετοιμαστούν καλύτερα για τη διά ζώσης λειτουργία τους όπως δηλώνουν ή να θέσουν πιο απλά νέους περιοριστικούς όρους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για ακόμα μία φορά θα δημιουργήσουν μια τεχνητής φύσης διαχωρισμό των φοιτητών ενώ η αργοπορία έναρξης μαθημάτων θα παρατείνει την αγωνία των γονέων που περιμένουν να οργανώσουν το μέλλον των παιδιών τους.
Αυτό ανακοίνωσαν χθες το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Παν. Πατρών και το ΑΠΘ.
Χαρακτηριστικά, η Σύγκλητος του ΑΠΘ όρισε ότι «κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος δύναται να ζητήσει την επίδειξη του απαιτούμενου, ανά περίπτωση, πιστοποιητικού ή βεβαίωσης κάθε παρευρισκόμενου φυσικού προσώπου σε χώρους όπου διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία, σαν να είναι ελεγκτικός μηχανισμός».
Άρα οι καθηγητές μετατρέπονται σε ελεγκτές εμβολιασμένων και μη.
Στα εργαστήρια και στις κλινικές ασκήσεις, ο διδάσκων παρακολουθεί υποχρεωτικά την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η Σύγκλητος. Επίσης, το ΑΠΘ, όπως λέει, «προμηθεύτηκε 150 συσκευές καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA για χρήση σε 84 αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας χωρίς δυνατότητα φυσικού εξαερισμού, αξίας 110.000 ευρώ εις βάρος του τακτικού προϋπολογισμού.
Πανεπιστήμιο Πατρών: «Oσοι δεν γνωστοποιήσετε την εμβολιαστική σας κατάσταση μην έρθετε» – Στα «κάγκελα» οι φοιτητές
Να ξεκαθαρίσει τη θέση του εξαρχής και πριν ακόμη ανοίξει το ίδρυμα επιχειρεί το πανεπιστήμιο της Πάτρας προκαλώντας τις αντιδράσεις κυρίως των φοιτητών, οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά στον πρύτανη κ. Χρήστο Μπούρα.
Με χτεσινή απόφασή του το πανεπιστήμιο διαμηνύει προς όλους ότι εάν δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν την εμβολιαστική τους κατάσταση (πλήρως εμβολιασμένοι – έχουν κάνει 1 δόση εμβολίου – ανεμβολίαστοι – έχουν νοσήσει – υπόχρεοι rapid test ή pcr test – κλπ.) να μην προσέλθουν καθόλου στο Πανεπιστήμιο για να μην αναστατώνουν τη λειτουργία του ιδρύματος.
Η Σύγκλητος του ιδρύματος αποφάσισε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά όπως αναφέρει η «επιστροφή δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα για την υλοποίηση της, τα οποία αφορούν την υγεία και σχετίζονται με την διαδικασία ελέγχου».
Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών (ΕΑΑΚ) οι οποίοι προγραμμάτισαν κινητοποίηση προς την πρυτανεία ενώ αποκάλεσαν τον πρύτανη «πιστό σκυλί της κυβέρνησης που θα εφαρμόσει κάθε πτυχή του νόμου βάζοντας ακόμη και κάμερες στο ίδρυμα».