Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και συνεργάτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στο lockdown το οποίο επιβλήθηκε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.
«Με 2500 κρούσματα (σε 200.000+ τεστ) και με εκατομμύρια άνοσους (φυσική+εμβολιαστική), συζητούμε για lockdown. Κάποιοι γελοιοποιούν τη νοημοσύνη μας ή παραδέχονται πως είναι ανίκανοι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κ.Φαρσαλινός.
Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική
Σε lockdwn μπήκαν από την 1η Οκτωβρίου οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κιλκίς και Χαλκιδικής, τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 06:00 της 8ης Οκτωβρίου.
Ως εκ τούτου, οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής χρωματίστηκαν με κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη, ο οποίος αποτυπώνει τον επταήμερος κινητό μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, τον δείκτη θετικότητας (%), καθώς και την εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Έτσι, λοιπόν, σε όσες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Ακόμα, στις ίδιες περιοχές απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Αντιδράσεις για το lockdown στη Θεσσαλονίκη
Συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που έδινε συναυλία ο Γιάννης Πάριος, πραγματοποίησαν δεκάδες djs το βράδυ του Σαββάτου (2/10), διαμαρτυρόμενοι για τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Μάλιστα, σε μία συμβολική κίνηση, κρέμασαν τα ακουστικά τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το mini lockdown στη Θεσσαλονίκη, που όπως λένε, τους καθιστά και πάλι προσωρινά άνεργους.
Οι djs μάλιστα προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας, με στόχο την άμεση αλλαγή της απόφασης.
Αυτή η κινητοποίηση πάντως φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως είχε εξηγήσει ο εκπρόσωπος του Σωματείου Δισκοθετών Θεσσαλονίκης Χρίστος Καλτσάς, στο GRTimes «είμαστε ήδη σε ανοικτή επικοινωνία με το αντίστοιχο Σωματείο της Λάρισας, προκειμένου να εκδώσουμε κοινή ανακοίνωση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις διαμαρτυρίας».
Tο Σωματείο Δισκοθετών Θεσσαλονίκης ήταν από τα πρώτα που αντέδρασαν στην απόφαση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «μετά και την νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων στο νομό Θεσσαλονίκης και την καθολική απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, μένουμε για 3η φορά σε 1,5 χρόνο άνεργοι, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας.
Οι DJS σαν επάγγελμα και γενικότερα η εστίαση, είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στην διάρκεια της πανδημίας.
Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλιώς, να γίνει καταβολή αποζημίωσης για όσο διάστημα μείνουμε εκτός εργασίας.
Το Σωματείο Δισκοθετών νομού Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει κινήσεις διαμαρτυρίας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες».