Η αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων με Covid-19, αλλά και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να βγάλει σε αναστολή εργασίας περίπου 7.000 υγειονομικούς έχουν οδηγήσει «ειδικούς» και κυβέρνηση στο να εξετάζουν ένα νέα σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το οποίο αφορά κυρίως μέτρα lockdown.
Οι «ειδικοί» έχουν εντοπίσει ότι μια βασική εστία υπερμετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και όπως σας είχαμε αναφέρει από την περασμένη εβδομάδα η εισήγηση τους στην κυβέρνηση, είναι να μπει «κόφτης» στο ωράριο λειτουργίας των μπαρ – εστιατορίων και των κέντρων διασκέδασης από τις 12:00 τα μεσάνυχτα ή τη 01:00 έτσι ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός και η κυκλοφορία το βράδυ.
Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, και να λειτουργούν, όπως και σε προηγούμενη φάση, μόνο με καθήμενους σε τραπέζια.
Στο τραπέζι είναι και η επαναφορά της χρήσης μάσκας από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Plan B με μέτρα του 2020
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν απορρίψει ως γενική αρχή την επιβολή γενικών ή τοπικών μέτρων που να παραπέμπουν σε lockdown και να αφορούν και στους εμβολιασμένουςσε όσους έχουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο αλλά ενέχει και… πολιτικό κόστος.
Ωστόσο εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξηθεί ανησυχητικά και το Σύστημα Υγείας απειληθεί σοβαρά, τότε θεωρείται μονόδρομος η εφαρμογή ενός Plan Β.
Εδώ και βδομάδες η κυβέρνηση έχει ζητήσει προτάσεις από τους «ειδικούς» έτσι ώστε να είναι έτοιμη να εφαρμόσει νέο πλαίσιο μέτρων ανά πάσα στιγμή, εφόσον χρειαστεί. Μέτρα που είχαν εφαρμοστεί και στις περασμένες. Βεβαίως θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς η Ελλάδα είχε πολλά κρούσματα και με lockdown πέρσι.
Το μέγεθος της έξαρσης του κύματος της Covid-19, θα κρίνει επίσης αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές ή σε όλη τη χώρα, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο άφησε χτες και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα όποια οριζόντια μέτρα πρέπει να επηρεάζουν κατά το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν εμβολιαστεί.