Άρχισαν τα όργανα στην Ευρώπη με την Ολλανδία να είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εισέρχεται σε lockdown παρόλο που το 85% του πληθυσμού της είναι εμβολιασμένο.
Όπως είναι ευνόητο η συζήτηση έχει ανοίξει και στην χώρα μας. Απόψε, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των «ειδικών», Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ Σαββάτου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε δεν θα ήταν αρνητικός στην λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμό του κορωνοιού.
«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε.
«Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.
«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορωνοιού», ανέφερε μεταξύ άλλων δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.
«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε.
Όπως ανέφερε ο κος Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».
«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας.
«Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε.
Μένει λοιπόν να δούμε τι θα πράξει τελικά η κυβέρνηση που γνωρίζει πως αν πάρει ένα τέτοιο μέτρο θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι σε εκείνους που έσπευσαν να εμβολιαστούν πιστεύοντας στις υποσχέσεις της για ελευθερία.