(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 08:27) Κατατέθηκε και δεύτερη πρόταση για να γίνει ναυτικό μουσείο το ιστορικό υποβρύχιο Type 209/1100, το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης «Γλαύκος» που υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αύριο, 18 Νοεμβρίου, εκπνέει ο διαγωνισμός για την εκποίηση του υποβρυχίου ως «σκραπ» και οι δύο προτάσεις που κατατέθηκαν για την μετατροπή του σε ναυτικό μουσείο προσπαθούν να βάλουν «στοπ» στο να γίνει παλιοσίδερα.

Η πρώτη πρόταση δεν ξέρουμε κατά πόσο εξετάστηκε σοβαρά, όμως υπάρχουν δύο προτάσεις για να γίνει ναυτικό μουσείο το θρυλικό υποβρύχιο και θα πρέπει να εξεταστούν, ώστε να μείνει ζωντανή η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και για τις επόμενες γενιές και δεν γίνεται να δοθεί για παλιοσίδερα.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη πρόταση έγινε από τον εφοπλιστή Αναστάσιο Πάλλη για αγορά του υποβρυχίου στην ίδια ακριβώς τιμή που θα το έδιναν για «σκραπ» και για μεταφορά με δικά του έξοδα στο τεράστιο πολεμικό μουσείο που διατηρεί ιδίαις δαπάναις στη Βάρη Αττικής (με δωρεάν πρόσβαση στους πάντες).

Κάποιοι λένε ότι «πιθανόν το Ναυτικό να θέλει να ξεχαστεί και να ταφεί η ντροπή του 1974 όταν το S 110 «Γλαύκος» είχε στο περισκόπιο του τον τουρκικό Στόλο και οκτώ τορπίλες έτοιμες να σπείρουν τον όλεθρο ειδικά στα μεγάλα αρματαγωγά» αντί να δοθεί διαταγή «άρξατε πυρ» δόθηκε εντολή αποχώρησης από την περιοχή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συγκεκριμένα από τον ναύαρχο Πέτρο Αραπάκη με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της απόβασης και κυρίως της μεταφοράς βαρέων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

Δε θέλουμε να το πιστέψουμε γιατί ενοχλεί η επιβίωση του Γλαύκος και η παραμονή του ως μοναδικό μουσειακό έκθεμα στην ξηρά (μία ανάλογη απόφαση που έχει υπάρξει για το υποβρύχιο «Πρωτέας» και αφορά τον μόνιμο ελλιμενισμό του δίπλα από το Αβέρωφ στο φαληρικό όρμο) που θα έχει τον χαρακτήρα επίσκεψης στο εσωτερικό του και όχι την δυνατότητα να δουν περιμετρικά οι νέες γενιές πως είναι ένα υποβρύχιο από τους τορπιλοσωλήνες του οποίου θα έβγαιναν οι τορπίλες που θα βύθιζαν τον τουρκικό Στόλο έστω κι αν αυτό δεν έγινε.

Μήπως υπάρχει συμφωνία – γιατί τα έχουμε δει κι αυτά – με τους «μαντράδες» για το «σκραπ», για λίγες χιλιάδες ευρώ μίζα, να εξοντώσουν την Ιστορία και τη μνήμη;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!