Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή ενημέρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού προκαλώντας σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο καταγραφής των θυμάτων του κορωνοϊού και μάλιστα αυτό το επιβεβαίωσε και ο Α.Σκέρτσος.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να θέσει το θέμα του πρωτοκόλλου καταγραφής θανάτων από covid-19, το οποίο παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και θα ζητήσει έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.
Όπως είπε ο Θ.Ζαούτης: «Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από Covid-19, μέχρι και 28 μέρες από την διάγνωση».
Και μετά την πρώτη «βόμβα» έρχεται και η επιβεβαίωση Α.Σκέρτσου ο οποίος μας είπε να μην ανησυχούμε γιατί η χώρα μας… υπερκαταγράφει τους θανάτους Covid-19 και δεν πρόκειται να αλλάξει το μοντέλο καταγραφής!
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν προσπαθούν να κρύψουν τους νεκρούς από εδώ και πέρα, ή αν κάτι έχει αλλάξει το κάναμε λάθος εδώ και δύο χρόνια, ο Άκης Σκέρτσος απάντησε:
«Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκανε μια παρουσίαση όπου έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή η Ελλάδα επιλέγοντας και εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο ΠΟΥ, εφαρμόζει την πιο διασταλτική ερμηνεία, τον πιο διασταλτικό τρόπο καταγραφής.
Ουσιαστικά υπερκαταγράφει νεκρούς από Covid, ουσιαστικά καταγράφοντας ανθρώπους που έχουν νοσήσει σε οποιαδήποτε στιγμή από τον ιό.
Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν άλλες χώρες. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει μια ενιαία μεθοδολογία καταγραφής νεκρών από Covid.
Δημοσιογράφος: Άρα αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν θα ισχύσει;
Α.Σκέρτσος: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δεν είπε κάτι τέτοιο. Απλά παρέθεσε τους τρόπους, τη μεθοδολογία που γίνεται η καταγραφή σε κάθε χώρα και εξήγησε πως δεν υπάρχει συγκριτικό πλαίσιο.
Αν εφαρμόζαμε την μεθοδολογία που εφαρμόζει το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμφανίζαμε 20% λιγότερους θανάτους από Covid αλλά θα συνεχίζουμε το ίδιο μοντέλο καταγραφής με τώρα.
Δείτε το βίντεο:
Και σε αυτούς τώρα η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη;