Τουρκική φρεγάτα κλάσης «G» (μία πηγή του Λιμενικού αναφέρει ότι πρόκειται για ΜΕΚΟ 200Τ) έχει αναπτυχθεί απέναντι από το μισθωμένο από την Ελλάδα, με σημαία Μάλτας ερευνητικό πλοίο NAUTICAL GEO, το οποίο κινείται σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά από την Κρήτη στην Σητεία, στη θέση 35° 15′ 49,4″ N, 026° 20′ 45,0″ E και προειδοποίησε ότι το σκάφος «Θα εμποδιστεί αν επιχειρήσει να εκτελέσει παράνομη έρευνα εντός της τουρκικής δικαιοδοσίας».

Συγκεκριμένα το σήμα αναφέρει ότι «Μπαίνετε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς κανένα συντονισμό με την Τουρκία και χωρίς άδεια. Αφήστε αμέσως την περιοχή για να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη»!

Το σκάφος αναχώρησε από την Κύπρο στις 11 Νοεμβρίου, παρακολουθούμενο από το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο αρχικά δεν επέτρεψε να εκτελεστεί έρευνα πέραν τον 6 ναυτικών μιλίων (υποτίθεται ότι θα έκανε έρευνα για τον αγωγό EastMed) του οποίου η τύχη αγνοείται.

Ως «τουρκική ΑΟΖ» προσδιορίζεται από την Άγκυρα η θαλάσσια έκταση πέραν των 6 ναυτικών μιλίων που ορίζει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, από τις ανατολικές, βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου!

Η τουρκική φρεγάτα βρίσκεται στα ανατολικά του κόλπου της Σητείας και παρακολουθεί το NAUTICAL GEO. Το τελευταίο στην κάτωθι φωτό είναι η κουκίδα με τους ομόκεντρους κύκλους.

Ο άνεμος σε αυτή την περιοχή επνέει από βορειοδυτική κατεύθυνση με ένταση 6 μποφόρ και η τουρκική φρεγάτα εξέπεμψε σήμα όταν το NAUTICAL GEO πλησίασε τον «όριο» (εκεί κατάντησε η Ελλάδα: Να έχει όριο γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κρήτης) της τουρκικής ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας; Μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει πια την σημασία τους).

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr στην περιοχή πλέει και ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο (επίσης φρεγάτα) μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, ενώ δύο ΤΠΚ κινούνται γύρω από τα σκάφη, καθώς και δύο ΑΦΝΣ ένα ATR-72 κι ένα CN-235.

Ελληνικά πλοία και αεροσκάφη δεν υπάρχουν στην περιοχή, αλλά πηγή του ΓΕΕΘΑ διαβεβαιώνει ότι τόσο το ερευνητικό όσο και τα τουρκικά πλοία παρακολουθούνται από αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ ΕΜΡ-145 Erieye, ενώ «Ο χρόνος άφιξης μαχητικών αεροσκαφών από το προωθημένο αεροδρόμιο στο Τυμπάκι είναι ελάχιστα λεπτά αν χρειαστεί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!