Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατιωτικό δικαστήριο στη Μισράτα εξέδωσε ερήμην θανατική ποινή κατά του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ βάζοντας «φωτιά» στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου!
Για να γίνει κατανοητό τι έχει συμβεί πρέπει να σημειώσουμε ότι η Μισράτα είναι πόλη που ανήκει στις τουρκόφιλες λιβυκές δυνάμεις δηλαδή ελέγχεται από το καθεστώς της Τρίπολης και όχι του Τομπρούκ, όπου εδράζουν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.
Συνεπώς πίσω από την θανατική ποινή βρίσκεται δάκτυλος της Άγκυρας η οποία δεν θέλει με τίποτε ο Χαλίφα Χάφταρ να κερδίσει τις εκλογές, κάτι το οποίο το θεωρούν πολύ πιθανό καθώς έχει ισχυρό «ρεύμα» ανάμεσα στον λιβυκό λαό.
Η ποινή περιελάμβανε κι άλλους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των Abdel Razek al-Nadori, Saqr Jrushi, Abdul Salam al-Hassi, Al-Mabrouk al-Ghazawi, Muhammad Mansour και Saad al-Werfalli, όλοι φυσικά ανήκαν στην παράταξη του Χαλίφα Χάφταρ.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από την μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπέιμπε, στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η Στρατιωτική Εισαγγελία στη Μισουράτα ανακοίνωσε την ποινή αφού κατηγόρησε τον Χαλίφα Χάφταρ ότι βομβάρδισε την έδρα του Κολλεγίου Αεράμυνας στην πόλη και τη συνακόλουθη δολοφονία ενός από τους στρατιώτες του κολεγίου, σύμφωνα με το κανάλι Libya Al-Ahrar .
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η Στρατιωτική Εισαγγελία ζήτησε από το την Στρατιωτική Αστυνομία την εκτέλεση της ποινής σε βάρος των καταδικασθέντων βάσει των αναφερόμενων νόμων και διαταγών.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ποινή θα εκτελεστεί βάσει του άρθρου 92 του Κώδικα Στρατιωτικής Ποινικής Δικονομίας.
Ο Λίβυος Στρατηγός είχε ανακοινώσει νωρίτερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, στις 16 Νοεμβρίου.
Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι φιλότουρκες δυνάμεις στην Λιβύη είναι να αναγκάσουν τον Χαλίφα Χάφταρ να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
H Άγκυρα ακόμα περισσότερο θα ήθελε να μην γίνουν καθόλου εκλογές στην Λιβύη και να μονιμοποιηθεί η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων εσαεί στην χώρα για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πίεση διατήρησης σε ισχύ του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Θεωρητικά μία νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο αντικαθιστώντας το με μία νέα συμφωνία με μία άλλη χώρα, δηλαδή με την Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του Χαλίφα, επισκέφτηκε το Ισραήλ και ζήτησε βοήθεια από αυτό με αντάλλαγμα μια συμφωνία εξομάλυνσης εάν γινόταν πρόεδρος της Λιβύης.