Ο Σύνδεσμος Πιλότων & Ιδιοκτητών Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας (AOPA Hellas) απέστειλε οργισμένη επιστολή με αποδέκτη των πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη για το ξεπούλημα «άνευ όρων» ακόμα 23 περιφερειακών αεροδρομίων για αξιοποίηση και εκμετάλλευση αυτών σε ιδιώτη.
Διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους διότι στην προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης, με την οποία παραχωρήθηκαν το 2017 από την Πολιτεία 14 ελληνικά αεροδρόμια σε ξένη επενδυτική εταιρία, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη για την προστασία και εξυπηρέτηση της Γενικής Αεροπορίας.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την είδηση ότι η Πολιτεία ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή 23 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια για αξιοποίηση και εκμετάλλευση αυτών.
Το ενδιαφέρον μας δικαιολογείται αφού είμαστε η ΑΟΡΑ Hellas, ο Σύνδεσμος Πιλότων & Ιδιοκτητών Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας (Aircraft Owners & Pilots Association), που είναι ελληνικό μη κερδοσκοπικό αεροπορικό σωματείο, του οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι η προστασία του δικαιώματος στην πτήση και η διάδοση του αεροπορικού πνεύματος στη χώρα μας.
Η ΑΟΡΑ Hellas εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πιλότων, χειριστών και ιδιοκτητών αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα και είναι παρακλάδι της διεθνούς ΙΑΟΡΑ. Κάθε είδηση που αφορά στα ελληνικά αεροδρόμια μάς ενδιαφέρει άμεσα, αφού αυτά χρησιμοποιούνται από τα μέλη μας, αλλά και από τα μέλη των άλλων ΑΟΡΑ που εδρεύουν στο εξωτερικό και που έρχονται στην Ελλάδα για αεροπορικό τουρισμό.
Οι επιφυλάξεις μας δικαιολογούνται διότι στην προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης, με την οποία παραχωρήθηκαν το 2017 από την Πολιτεία 14 ελληνικά αεροδρόμια σε ξένη επενδυτική εταιρία, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη για την προστασία και εξυπηρέτηση της Γενικής Αεροπορίας. Αποτέλεσμα αυτής της κραυγαλέας παράλειψης ήταν το γεγονός ότι τα αεροπλάνα της Γενικής Αεροπορίας, ελληνικά και ξένα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα 14 αυτά αεροδρόμια.
Τα προβλήματα ποικίλουν από τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης που είναι πολλαπλάσια από αυτά αντίστοιχων αεροδρομίων στην Ευρώπη, τα ακριβά τέλη επίγειας εξυπηρέτησης, την έλλειψη διαθεσίμου χώρου στάθμευσης και διανυκτέρευσης, την έλλειψη καυσίμου ανεφοδιασμού ελαφρών αεροσκαφών, τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατική διαδικασία, κλπ.
Αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών είναι να αποθαρρύνεται ο αεροπορικός τουρισμός από το εξωτερικό με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, τα οποία προτιμούν να κατευθύνονται σε τουριστικούς προορισμούς γειτονικών χωρών που διαθέτουν πολύ φιλικότερα προς τη Γενική Αεροπορία αεροδρόμια (όπως το Dubrovnik και πολλά άλλα), με φθηνότερες τιμές, φθηνότερα τέλη, φθηνότερο καύσιμο, κοκ.
Το αρχείο της ΑΟΡΑ Hellas πλημμυρίζει κάθε χρόνο από παράπονα και διαμαρτυρίες πιλότων, χειριστών και ιδιοκτητών αεροπλάνων που έρχονται στην Ελλάδα με τις καλύτερες προθέσεις για αεροπορικό τουρισμό, αλλά σύντομα απογοητεύονται και δηλώνουν ότι δεν θα ξαναέρθουν…
Τα αεροδρόμια στη χώρα μας κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, όχι μόνο για τις εμπορικές πτήσεις των αερογραμμών αλλά και για τη Γενική Αεροπορία (αεροπορική εκπαίδευση, αεροπορικός τουρισμός, κλπ.), προκειμένου να ενισχύουν τις τοπικές, αλλά και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, αφού είναι στατιστικό δεδομένο ότι κάθε επιβάτης αεροσκάφους Γενικής Αεροπορίας 4- 6 θέσεων που έρχεται στη χώρα μας είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και έχει δεκαπλάσια αγοραστική δύναμη από τoν επιβάτη μιας πτήσης χαμηλού κόστους, charter.
Είναι γνωστό ότι το όνειρο του κάθε Ευρωπαίου πιλότου ελαφρών αεροσκαφών είναι να προσγειωθεί στα νησιά μας και να απολαύσει το ελληνικό τοπίο ex-altis. Είναι τουρίστες που θα μείνουν στα ακριβότερα ξενοδοχεία, θα πάνε στα καλύτερα εστιατόρια και θα είναι περιζήτητοι ενισχυτές της ελληνικής οικονομίας.
Πρέπει, λοιπόν, στη νέα σύμβαση παραχώρησης ελληνικών αεροδρομίων σε οποιονδήποτε επενδυτή, εάν και όταν υπογραφεί, να γίνει ρητή μνεία της Γενικής Αεροπορίας, με σκοπό την προστασία και εξυπηρέτηση των ελαφρών αεροσκαφών, ελληνικών και ξένων, που πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο με σκοπό τον αεροπορικό τουρισμό ή και απλά τις πτήσεις ψυχαγωγίας στα περιφερειακά αεροδρόμιά μας.
Ως ελάχιστη απαίτηση, θα πρέπει όλα τα ελληνικά αεροδρόμια να διαθέτουν χώρους για τουλάχιστον 10-15 διαγραμμισμένες θέσεις στάθμευσης για ελαφρά αεροσκάφη, καύσιμο Avgas 100LL, ενώ τα τέλη προσγείωσης πρέπει να μην υπερβαίνουν αυτά, όπως ορίζονται σήμερα από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και όχι όπως ορίζονται από τα αφιλόξενα στη Γενική Αεροπορία αεροδρόμια της ξένης επενδυτικής εταιρίας.
Η πρόσφατη επίσκεψη 11 Ευρωπαϊκών ελαφρών αεροσκαφών, σε ένα από τα πιο μικρά και απομακρυσμένα αεροδρόμια της Ελλάδος, αυτό του ακριτικού μας Καστελόριζου, απέδειξε με απόλυτη επιτυχία, ότι με σωστό συντονισμό και με τη βοήθεια της ΥΠΑ, τα ελληνικά αεροδρόμια μπορούν και πρέπει να εξυπηρετούν τη Γενική Αεροπορία, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Ελληνικής οικονομίας.
Η ΑΟΡΑ Hellas είναι έτοιμη να συναντηθεί και να συνεννοηθεί με τους αρμόδιους φορείς πριν από την όποια σύμβαση παραχώρησης και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Γενική Αεροπορία στη χώρα μας, που δυστυχώς την έχουν φέρει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες».