Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Έχουμε ήδη έναν βουλευτή (Π.Κουρουμπλής) να αποκαλεί «δολοφόνους» την κυβέρνηση μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βάζει «λυτούς και δεμένους» σε μια προσπάθεια υποβάθμισης των συμπερασμάτων της μελέτης.
Έτσι μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και τον ίδιο τον Σ. Τσιόδρα που με το σύνηθες ύφος του αρκέστηκε σε ευχολόγια για τον εμβολιασμό όλων λέγοντας πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πολιτικά μια επιστημονική μελέτη( λες και δεν είναι πολιτικό θέμα η ενίσχυση του ΕΣΥ) τώρα και η Μίνα Γκάγκα ως υπουργός της κυβέρνησης προέβη σε δηλώσεις στις οποίες διαφαίνεται καθαρά η προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα συμπεράσματα της μελέτης και να εκτονωθεί η πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα «άδειασε» την μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ και κατ’επέκταση τους ίδιους.
Η έρευνα των επιδημιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ, χάθηκαν άδικα τουλάχιστον 1.500 ζωές μόνο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2020 και τον φετινό Μάιο, ενώ όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr περίπου το 77% των θανάτων Covid-19 έλαβε χώρα εκτός ΜΕΘ.
Όπως τόνισε η Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης:
«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν.
Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού».
«Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…» συμπλήρωσε.