Ξεκάθαρο «όχι» στην κυβερνητική πολιτική των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των προστίμων λέει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με τις τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα μόλις το 38,3% τάσσεται υπέρ της άποψης του να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για όλους με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα είτε να είναι εντελώς αρνητικοί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό είτε να βάζουν αστερίσκους αναφερόμενοι σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στους οποίους θα έπρεπε να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό (εκπαιδευτικοί, ιερείς, υγειονομικοί, αστυνομία κ.α.).
Ενδεικτικό του προβλήματος και το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα της MRB δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης ενώ αντίθετα δείχνουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.
Ακόμα πιο ξεκάθαρο, δε, είναι το «όχι» που λέει η κοινωνία στο μέτρο της επιβολής του προστίμου στους άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους από την 16η Ιανουαρίου 2022 με σχεδόν 6 στους 10 να απαντούν ότι διαφωνούν με το μέτρο αυτό και το 38,3% να απαντά ότι συμφωνεί.
Το 64% των συμμετεχόντων στην έρευνα λέει, επίσης, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα είτε αυτά αφορούν εμβολιασμένους είτε μη εμβολιασμένους ζητώντας είτε να παραμείνουν ως έχουν, είτε να χαλαρώσουν, είτε να μην υπάρξουν νέοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους.
Να σημειώσουμε ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν έρευνα που έγινε από τον MRB και όπως έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό (έγινε και εξεταστική γι’ αυτό το θέμα) οι δημοσκοπήσεις για κάποιον περίεργο λόγο στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά στηρίζουν… αυτό που θέλει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα όσα έγιναν με τις εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.
Το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ή όχι;
Βαθμός ανησυχίας σε σχέση με τις παρενέργειες του εμβολίου
Bαθμός εμπιστοσύνης σε πηγές πληροφόρησης για τον COVID-19
Βαθμός συμφωνίας με το πρόστιμο των 100€ το μήνα στους μη εμβολιασμένους από τον Ιανουάριο του 2022
Απόψεις και στάσεις απέναντι στα μέτρα περιορισμού του COVID-19