Με 500άρικα προσπαθεί να σταματήσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με όσα είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, θα υπάρξουν εντός της ημέρας ανακοινώσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε εστίαση και διασκέδαση, οι οποίοι πλήττονται από τις τελευταία περιοριστικά μέτρα.

«Θα υπάρξουν εντός της ημέρας ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Μόνο στο χώρο της εστίασης είναι 6 με 7 δις τα μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

">

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναστολή θα μπορούν να θέσουν τους εργαζομένους τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές κ.ά.. Όσοι τεθούν σε αναστολή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 534 ευρώ.

Πρόκειται πάλι για ψίχουλα και για στάχτη στα μάτια των πολιτών που βλέπουν μια κυβέρνηση επί δύο χρόνια να καταπατά πλήρως τις ελευθερίες και δικαιώματα τους και επί της ουσίας να απαιτεί απ’ αυτούς να μην αντιδρούν γιατί του δίνει ένα επίδομα φτώχειας, ύψους 534 ευρώ! Και αυτό… με το «θα δούμε»!

Σημειώνεται πως οι επαγγελματίες -οι οποίοι αγωνιούν για χαμένα μεροκάματα και θέσεις εργασίας- έχουν ήδη ζητήσει αντίμετρα στήριξης για τις απώλειες τζίρου.

Για παράδειγμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού τονίζει την επιτακτική ανάγκη καθώς «τα νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορωνοϊού, για άλλη μια φορά θίγουν τους εργαζόμενους στην εστίαση».

Και επικρίνει την απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, που «αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς εισόδημα αυτές τις ημέρες και το μέτρο αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι μονόδρομος, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μια στήριξη. Επομένως, κρίνουμε πως η απόφαση της κυβέρνησης γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων είναι μονόδρομος».

«Σχεδόν 330.000 εργαζόμενοι για άλλη μια φορά αγωνιούν για το μέλλον τους, μιας και η συρρίκνωση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και η ζημία που θα προκληθεί από αυτήν θα μετακυλήσει στους εργαζόμενους με χαμένες θέσεις εργασίας. Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη: ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», (μιας και παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου του 2022) και απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα που θα ισχύουν τα μέτρα» προσθέτει η ΠΟΕΕΤ.

«Έτσι μόνο θα αποφύγουμε χαμένες θέσεις εργασίας. Οτιδήποτε άλλο μάς βρίσκει αντίθετους και, μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται από λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν είμαστε διατιθέμενοι να υποστούμε και άλλα» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Υποσχέσεις υπουργών

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προκάλεσε εκ νέου τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους της εστίασης καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι… «θα δούμε πώς θα στηριχτεί ο κλάδος, όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων, που πλήττονται από τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν.

Σε δήλωσή του ισχυρίστηκε ότι «είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική της οικονομίας και με γνώμονα τις εξελίξεις και τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, με ψυχραιμία και σύνεση, με γρήγορα αντανακλαστικά αλλά όχι βεβιασμένα, να ενεργήσουμε και πάλι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως «σώσαμε τα Χριστούγεννα κι ελπίζαμε ότι θα σωθεί και η Πρωτοχρονιά, όμως η δυναμική της πανδημίας έφερε νωρίτερα τα μέτρα που ούτως ή άλλως θα λαμβάνονταν σε λίγες ημέρες. Είναι μια λεπτή ισορροπία».