Στην μετάλλαξη Όμικρον και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και έκανε εκ νέου επίθεση στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Όπως είπε αναφορικά με το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς «ο ανεμβολίαστος δεν θα πάει πουθενά, δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση»!
Για ποιο λόγο ακριβώς δεν θα καλέσει τον ανεμβολίαστο σε οικογενειακή συγκέντρωση; Φοβάται μην τον κολλήσει; Αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα πλέον ότι οι «Covid-free» χώροι ήταν απάτη.
Αναφορικά με την Πρωτοχρονιά είπε επίσης: «Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (σ.σ. στο ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει».
Αναφορικά με την Όμικρον και την πίεση του δέχεται το ΕΣΥ: «Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε».
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει βγάλει σε αναστολή εργασίας 7.000 υγειονομικούς, εδώ και περίπου δύο χρόνια που έχουμε πανδημία δεν έχει στηρίξει το ΕΣΥ! Και φυσικά δεν έχει καμία δικαιολογία, καθώς εδώ και μήνες γνωρίζει την μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα που υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ.
«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (σ.σ. η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.
Κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί
Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».
«Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Για το άνοιγμα των σχολείων
Για τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε.
«Ακραίο μέτρο το lockdown»
Όπως τόνισε «έχει γίνει κατανοητό κι από εμάς ότι ένα νέο lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, το οποίο και ανεκτό ίσως να μη γίνει, και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει». «Προσπαθούμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε ο καθηγητής.