Η παραλλαγή Όμικρον δίνει πιο ήπια νόσηση και λιγότερους θανάτους σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του που ακολούθησαν, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτική, αλλά προσφέρει όμως καλύτερη ανοσία σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις.
Όλα αυτά συνηγορούν στ’ ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να εξελιχθεί στο «φυσικό εμβόλιο» που δεν μπόρεσαν να φτιάξουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να βγάλει τέλος στην πανδημία (τουλάχιστον όπως την ξέρουμε), καθώς σύντομα θα έχουν νοσήσει σχεδόν όλοι και θα έχουν αποκτήσει ανοσία.
Ερευνητές από τη Νότιο Αφρική κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών στο 41% των περιστατικών που αναζήτησαν βοήθεια στο νοσοκομείο, όταν με τα προηγούμενα στελέχη, τα ποσοστά εισαγωγής όσων έφταναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αναζητώντας ιατρική περίθαλψη έφταναν μέχρι και το 69%.
Αντίστοιχα, ήταν μειωμένα στο ένα τρίτο τα περιστατικά όσων παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια 31,6% έναντι 91,2%, ενώ αυτοί που χρειάστηκαν οξυγόνο ήταν μόλις το 17,6%, έναντι 74% όσων είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα.
Η μελέτη των Καρολίν Μάσλο, Ρίτσαρντ Φριντλαντ και Μαντέ Τούμπκιν από το Netcare του Γιοχάνεσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, σημειώνει ότι το 24,2% των ασθενών είχαν εμβολιαστεί, το 66,4% των ασθενών όχι, ενώ για το 9,4% των ασθενών ήταν άγνωστο αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά το τέταρτο κύμα, παρασχέθηκε περίθαλψη σε 2.351 ασθενείς, όταν στο πρώτο κύμα αναζήτησαν περίθαλψη 3.875 ασθενείς, στο δεύτερο 4632 ασθενείς και στο τρίτο κύμα 6.342 ασθενείς.
Από αυτούς εισήχθησαν για νοσηλεία οι 971 ή το 41,3% των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον, όταν:
- με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού είχαν γίνει 2.628 εισαγωγές ή το 67,8% όσων αναζήτησαν ιατρική βοήθεια,
- με την παραλλαγή Β νοσηλεύθηκαν οι 3198 ή το 69% από τους 4632 ασθενείς που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια και
- με την παραλλαγή Δ νοσηλεύθηκαν οι 4400 ή το 69,3% από τους 6.342 ασθενείς που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια.
Οι ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο είχαν μέση ηλικία τα 36 έτη με την Όμικρον, όταν με τα άλλα στελέχη οι ηλικίες κυμαίνονταν από τα 53 – 59 έτη.
Σε ότι αφορά τη νοσηλεία ασθενών με συννοσηρότητες, μόνο ένας στους τέσσερις πάσχοντες και από άλλα νοσήματα χρειάστηκε τελικά νοσηλεία, αφού νοσηλεύθηκε το 23,3% ή 227 ασθενείς με διαβήτη, καρδιαγγειακά, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή καρκίνο, όταν με τα άλλα στελέχη του ιού χρειάζονταν νοσηλεία το 52,5 – 58,4% των ασθενών με άλλα συνοδά νοσήματα.
Οι ασθενείς που εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας της Όμικρον ήταν μόλις το 31,6% όσων αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη, όταν η Δέλτα είχε προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια στο 91,2% των ασθενών που τελικά έκαναν εισαγωγή, η Βήτα στο 87% των νοσηλευθέντων και το αρχικό στέλεχος στο 72% των εισαχθέντων στο νοσοκομείο.
Κατά τη νοσηλεία
Μειωμένος ήταν και ο μέσος χρόνος νοσηλείας, που από τις 7-8 ημέρες με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, ο χρόνος νοσηλείας με την Όμικρον έπεσε στις 3 ημέρες.
Το ποσοστό θανάτων ήταν επίσης μειωμένο, φτάνοντας το 2,7%, έναντι 19,7% με το αρχικό στέλεχος, 25,5% με το στέλεχος Βήτα και 29,1% με την παραλλαγή Δέλτα.
Συμπληρωματικό οξυγόνο χρειάστηκε το 17,6% όσων είχαν προσβληθεί από Όμικρον, όταν με τα προηγούμενα στελέχη η ανάγκη για οξυγόνο έφτανε το 74-82% των ασθενών.
Μηχανική υποστήριξη της αναπνοής χρειάστηκε μόλις το 1,6% των νοσηλευομένων με την παραλλαγή Όμικρον, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καταγράφηκε στους ασθενείς με το αρχικό στέλεχος (16,4%), με την παραλλαγή Β είχε χρειαστεί το 8% των ασθενών και με την Δέλτα το 12,4%.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χρειάστηκαν το 18,5% των εισαχθέντων ασθενών, όταν με το πρώτο στέλεχος χρειάζονταν εντατική το 42% των νοσηλευομένων, με την Βήτα το 36,6% και με την Δέλτα το 29,9%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το αν οι διαφορές μεταξύ των τεσσάρων διαφορετικών κυμάτων της πανδημίας οφείλονται σε ηπιότερη λοίμωξη που προκαλεί η Όμικρον ή σε προηγούμενη φυσική ανοσία των ασθενών, καθώς το 44% του ενήλικου πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής είχε εμβολιαστεί μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ πάνω από το 50% του πληθυσμού είχε εκτεθεί στον κορωνοϊό.