ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ν.Καπραβέλος: «Δεν έχουμε στις ΜΕΘ ασθενείς με Όμικρον» – Αλλά κυβερνητικοί πιέζουν πάλι για εμβόλια

Ν.Καπραβέλος: «Δεν έχουμε στις ΜΕΘ ασθενείς με Όμικρον» – Αλλά κυβερνητικοί πιέζουν πάλι για εμβόλια

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, σε νέα του εμφάνιση μίλησε για τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα και από ποια πιέζεται σύστημα υγείας.

Όπως είπε: «Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Όμικρον το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από την Δέλτα», σημειώνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία έως 31 Δεκεμβρίου στο «Παπανικολάου», έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής με Όμικρον στις ΜΕΘ ενώ στις απλές κλίνες υπάρχουν 2-3 περιστατικά αφήνοντας έτσι έκθετη την κυβέρνηση που ζητά επιπλέον μέτρα και να μιλά για συνεχείς εμβολιασμούς.

Η μετάλλαξη Omicron χαρακτηρίζεται από ηπιότερη συμπτωματολογία (ρινική συμφόρηση, μυϊκά άλγη, πονόλαιμος, πονοκέφαλος) στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ωθώντας πολλούς επιστήμονες να την παρομοιάσουν με το κοινό κρυολόγημα.

Αν και όταν ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με έναν ιό και νοσεί, αναπτύσσει αντισώματα ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εξουδετερώσει τον «εχθρό» όταν βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με αυτόν, αν η λοίμωξη που προκαλεί είναι ήπια τότε και τα αντισώματα μπορεί να υπολείπονται ποιοτικά και σε διάρκεια χρόνου, αφήνοντας τον οργανισμό έκθετο στον κίνδυνο της επαναλοίμωξης.

Ήδη οι ανά τον κόσμο κλινικές μελέτες επιχειρούν να τεκμηριώνουν αν το ίδιο συμβαίνει και με την Omicron και σε ποιο εύρος χρόνου είναι πιθανόν να ξανασυμβεί η επαναλοίμωξη.

Ο κ. Καπραβέλος έσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Όμικρον. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη προκαλέσει νόσηση και νοσηρότητα αντίστοιχη με τις Δέλτα, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην χαρακτηριστεί ήπια νόσος.

Τι λέει η Ματίνα Παγώνη

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που συμμετείχε στην εκπομπή, ανέφερε ότι η προσέλευση ασθενών στις απλές κλίνες έχει αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 45%. Ειδικά για τις ΜΕΘ εξήγησε ότι τα περιστατικά που διαχειρίζονται τα νοσοκομεία είναι αποκλειστικά της μετάλλαξης Δέλτα με επιπλοκές υψηλού κινδύνου και κυρίως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.

Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

Η παρομοίωση του νέου στελέχους με το κοινό κρυολόγημα έχει αναγείρει και το ερώτημα σχετικά με τη διάρκεια της απομόνωσης του ασθενή (καραντίνα) προκειμένου να αναρρώσει και να μη διασπείρει στο άμεσο οικογενειακό και ευρύτερο κοινό περιβάλλον του τον κορωνοϊό.

Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η μετάλλαξη Omicron έχει μικρότερο χρόνο επώασης από τις άλλες παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Άλφα. Αφότου κάποιος εκτεθεί στον κορωνοϊό εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου τρεις ημέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα, να γίνει μεταδοτικός και να αποτυπωθεί αυτό και στον διαγνωστικό έλεγχο (θετικό τεστ). Η μετάλλαξη Δέλτα χρειάζονταν τέσσερις με έξι ημέρες, όπως επίσης και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ειδοποιός αυτή διαφορά της Omicron από τις άλλες μεταλλάξεις έχει οδηγήσει και σε αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που αφορά στη διάρκεια της καραντίνας. Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα δεδομένα, το εμβολιασμένο άτομο που νοσεί από Covid-19 λόγω του στελέχους Omicron πρέπει να μείνει σε καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του αρκεί να φοράει διαρκώς διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας για επιπλέον πέντε ημέρες.

Οι κρατικοί παραλογισμοί των εμβολίων

Το ξέσπασμα της Omicron στην Ελλάδα μπήκε «εμπόδιο» και στον εμβολιασμό των πολιτών, είτε επρόκειτο για τον αρχικό εμβολιασμό, είτε για τις ενισχυτικές δόσεις. Χιλιάδες πολίτες νόσησαν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού τους για εμβολιασμό μένοντας να αναρωτιούνται τι έπρεπε να κάνουν.

Στο θέμα έχει ήδη αναφερθεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως στην περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας της Covid-19 και το self ή rapid τεστ δεν την ανιχνεύει τότε ο εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση μπορεί να γίνει κανονικά καθώς «δεν έχει παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωση, αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με covid και γίνει ο εμβολιασμός. Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα για τον εμβολιασμό, ούτε παρεμβαίνει η ανοσοποίηση στην ανοσιακή αντίδραση του εμβολίου. Μάλιστα, χρονικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση. Αν μιλάμε για συμπτωματικό άτομο, τότε ισχύει το ίδιο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δηλαδή αν και κάποιος έχει περάσει την νόσηση να πάει να εμβολιαστεί και πάλι! Παραλογισμοί όταν αποδεδειγμένα ο προσβληθείς οργανισμός αντιμετώπισε την Όμικρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.