Και τελικά οι χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η Μόσχα το εννοεί ότι η Ουκρανία είναι κόκκινη γραμμή εκτονώνοντας έτσι την κατάσταση που δημιούργησαν εδώ και ορισμένους μήνες ιδιαίτερα δυτικά ΜΜΕ που προσπάθησαν να σύρουν την Ρωσία σε μια ένοπλη σύρραξη.
Οι σημερινές δηλώσεις του ΝΑΤΟ δια στόματος του Γ.Γ. αυτού είναι μια πλήρης επιβεβαίωση του pronews.gr που από τις σελίδες του εδώ και στο defencenet.gr κατέδειξε ότι η Ρωσία το τελευταίο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να επιχειρήσει μια ευρεία κλίμακας επέμβαση για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουμε αναλύσει.
Τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παρά τα όσα λέγονται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων των δυτικών χωρών είναι σε κατάσταση ηρεμίας, αν και για κάποιο λόγο δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να βρουν “εχθρό” και “εχθρικές ρωσικές κινήσεις κατά του Κιέβου” δίνοντας μια ψευδή εικόνα «επικείμενης εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αναφέραμε εδώ και οι σημερινές δηλώσεις το αποδεικνύουν.
Έτσι σήμερα ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, χώρα η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν νατοϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αν η Ρωσία εισβάλει, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: “Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία … επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη”, ενώ ήδη τα δυτικά ΜΜΕ μιλούν συνεχώς για τις ρωσικές ασκήσεις των 127.000 Ρώσων στρατιωτικών.
Η Μόσχα πάντως διαμηνύει εκ νέου ότι «η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι αποτελεί απειλή για την Ουκρανία.
Η Ρωσία θα ζητήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) να αποσαφηνίσουν τις δεσμεύσεις τους για την ασφάλεια, όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Στέλνουμε επίσημο αίτημα στους ομολόγους μας στις χώρες της Συμμαχίας και του OSCE με επείγον αίτημα να εξηγήσουν πώς προτίθενται να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών. Εάν δεν έχουν πρόθεση να το κάνουν, να εξηγήσουν γιατί» τόνισε ο Λαβρόφ, μιλώντας στο Channel One της Ρωσίας.
“Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Ενέργεια και πληθωρισμός φοβίζουν περισσότερο από τα ρωσικά όπλα
Η Ρωσία παρέχει περίπου το 30% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ρωσικές προμήθειες να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη θέρμανση σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαπίστωσε ήδη ότι η Ρωσία συνέβαλε στον περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας τις εξαγωγές της. Τους τελευταίους μήνες περιόρισε τον εφοδιασμό και προς τη Μολδαβία.
«Είδαμε τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες να εκμεταλλεύεται και να επιδεινώνει τα προβλήματα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και της αύξησης των τιμών», πρόσθεσε ο Γκουλντ-Ντέιβις.
Ο πληθωρισμός στο ενεργειακό κόστος έχει ήδη χτυπήσει εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, οι καταναλωτές θα πληρώσουν περίπου 1.075 δολάρια ΗΠΑ περισσότερα για να θερμάνουν και να φωτίσουν τα σπίτια τους φέτος, σύμφωνα με την Bank of America. Η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει κρίσεις σε σχέσεις με το κόστους διαβίωσης σε πολλές χώρες.
Η Ευρώπη ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά, δεδομένης και της σταδιακής στροφής των προμηθειών φυσικού αερίου και άνθρακα προς την Κίνα τα τελευταία χρόνια.
Νατοϊκά στρατεύματα στην Αν.Ευρώπη όχι στην Ουκρανία
Σε κάθε περίπτωση ήδη, περίπου 8.500 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανή ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κάτι που σήμερα ενίσχυσε και ο Μ.Τζόνσον που έδειξε διατεθειμένος να στείλει επιπλέον δυνάμεις στην ίδια περιοχή..
Επίσης, τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις δήλωσαν στο CNNi ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις, περίπου 3.000, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία τις επόμενες ημέρες με πρώτη την Γαλλία ήδη να ανακοινώνει ότι θα στείλει εκατοντάδες στρατιώτες .
Το αμερικανικό Πεντάγωνο
«Απομένει ακόμη χρόνος και περιθώριο για τη διπλωματία», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρεί.
Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία από τα τέλη του 2021, ένδειξη, κατά την Ουάσινγκτον, ότι θα μπορούσε να επίκειται μια εισβολή. Όμως ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να εξελιχθεί κατ’ ανάγκη αυτή η κατάσταση σε ένοπλη σύρραξη.
«Ο κ. Πούτιν έχει επίσης τη δυνατότητα να κάνει αυτό που πρέπει», σχολίασε, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος διαψεύδει ότι σχεδιάζει μια εισβολή αλλά θεωρεί ότι η Ρωσία απειλείται από μια ενδεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Ο Όστιν είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τέθηκαν σε επιφυλακή στις αρχές της εβδομάδας δεν έχουν αναχωρήσει για την Ουκρανία και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θέλει να στείλει μάχιμες μονάδες στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, παρέχοντας επιπλέον αντιαρματικά όπλα.