Το «υπερόπλο», όπως χαρακτηρίζουν κάποιοι το lockdown, αλλά και οι περιορισμοί σε σχολεία και κοινωνικές συναθροίσεις μειώνουν τη θνητότητα από τον κορωνοϊό κατά μόνο 0,2%!
Αυτό τονίζει μελέτη του έγκριτου Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το οποίο προσθέτει επίσης ότι το lockdown έχει «τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέτρα καραντίνας που εφαρμόστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας της Covid, μείωσαν τη θνητότητα από την COVID-19 σε πολύ μικρό βαθμό, κατά 0,2% σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στο ποσοστό των θανάτων από κορωνοιό.
Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι τα οφέλη από το lockdown είναι ελάχιστα αν συγκριθούν από τα «καταστροφικά αποτελέσματα» που έχει στην οικονομία και την κοινωνία.
«Οδηγούν στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση της σχολικής εκπαίδευσης, στην πρόκληση πολιτικής αναταραχής, στη συμβολή στην ενδοοικογενειακή βία και στην υπονόμευση της φιλελεύθερης δημοκρατίας», επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα μελέτη αφορά το lockdown που επιβλήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και έδειξε ότι δεν είχε ουσιαστικά καμία επίδραση στη μείωση των θανάτων από τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με μετα-ανάλυση πολλών ερευνών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
«Ενώ αυτή η μετα-ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα lockdown είχαν ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, έχουν επιβάλει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όπου έχουν εφαρμοστεί», υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Συνεπώς, οι πολιτικές για lockdown είναι αβάσιμες και θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Η μελέτη διεξήχθη από τον Στιβ Χανκ, ιδρυτή του Johns Hopkins School of Applied Economics, τον επιστήμονα Τζόνας Χέρμπαι και τον Λαρς Γιόνουνγκ, έναν Σουηδό οικονομολόγο με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι με το lockdown θυσιάζουμε πάρα πολλά και έχουμε λίγα οφέλη.
«Ένας τέτοιος τυπικός υπολογισμός οφέλους-κόστους οδηγεί σε ένα ισχυρό συμπέρασμα: τα lockdown θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής για την πανδημία».
Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Ποιος θα πληρώσει για την καταστροφή της Ελλάδας; Επί δύο χρόνια η χώρα ήταν «κλειδωμένη» για να σωθούν πολίτες από τον Covid-19 και πλέον αποδείχθηκε ότι δεν έσωσαν κανέναν!
Αντιθέτως (εκτός από τις οικονομικές καταστροφές) τα ακραία μέτρα καραντίνας πιθανότατα οδήγησαν στο θάνατο και χιλιάδες Έλληνες, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί ραγδαία οι θάνατοι από όλα τα αίτια με τους επιστήμονες να δίνουν ως νούμερο ένα πιθανή αιτία τα παρατεταμένα lockdown!