Σε μια αιώνια «αιχμαλωσία» θα βρίσκονται οι πολίτες, καθώς θα πρέπει κάθε τέσσερις μήνες να κάνουν εμβόλιο για να ανανεώσουν το πάσο «ελευθερίας» τους.
Αυτό ομολόγησαν τα αμερικανικά CDC, σύμφωνα με τα οποία οι ενισχυτικές (αναμνηστικές) δόσεις των εμβολίων χάνουν μέρος από την ισχύ τους μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών, αυξάνοντας την πιθανότητα ορισμένοι πολίτες να χρειαστούν τέταρτη δόση.
Και βεβαίως όταν αναφέρει «πιθανότητα τέταρτης δόσης» καταλαβαίνουμε ότι είναι βεβαιότητα, αφού έτσι ακριβώς είχε γίνει και με την τρίτη δόση και φυσικά μετά την τέταρτη δόση θα έρθει και η πέμπτη και η έκτη κτλ.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) βασίζουν την ανακοίνωση τους σε δεδομένα που ήρθαν την Παρασκευή στο φως της δημοσιότητας και προσφέρουν τις πρώτες αποδείξεις της φθίνουσας ισχύος των εμβολίων τύπου mRNA έναντι της ήπιας ή σοβαρής νόσησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρώιμες έρευνες από το Ισραήλ και τη Βρετανία είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η προστασία των αναμνηστικών δόσεων μειώνεται μέσα σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η εν λόγω μελέτη δεν περιελάμβανε ανάλυση κατά ηλικία και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ μίας αναμνηστικής δόσης ή μιας τρίτης δόσης που χορηγήθηκε σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο ως μέρος της κύριας σειράς.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη για συμπτώματα Covid, οπότε αν αυτός ο πληθυσμός αφορά σε ηλικιωμένους ή όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, τα ενισχυτικά εμβόλια μπορεί να φαινόταν λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα εμβόλια μπορεί να χάσουν μέρος της δυνατότητας αποτροπής σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας σε ενήλικες άνω των 65 ετών, παραμένουν εξαιρετικά προστατευτικά σε νεότερους ενήλικες με καλή υγεία.
«Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ποιος ακριβώς διατρέχει υψηλό κίνδυνο ακόμη και μετά από τρεις δόσεις προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν μια τέταρτη δόση», σημειώνει δημοσίευμα των New York Times.
«Μπορεί να υπάρξει ανάγκη για περισσότερη ενίσχυση -σε αυτήν την περίπτωση, μια τέταρτη δόση για ένα άτομο που λαμβάνει εμβόλιο τύπου mRNA- που θα μπορούσε να βασίζεται στην ηλικία, καθώς και στα υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε ο δρ Άντονι Φάουτσι.
Τα CDC έχουν δημοσιεύσει προηγουμένως δεδομένα που δείχνουν ότι η δεύτερη και η τρίτη δόση των εμβολίων Moderna και Pfizer-BioNTech ήταν λιγότερο αποτελεσματικές απέναντι στην Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα. Οι τρίτες δόσεις ενίσχυσαν αυτή την προστασία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Στη νέα μελέτη, ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτούνται από τα CDC συγκέντρωσαν δεδομένα από 10 πολιτείες – μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 22 Ιανουαρίου 2022. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν περιόδους κατά τις οποίες οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Η ομάδα ανέλυσε 241.204 επισκέψεις στα επείγοντα και 93.408 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων άνω των 18 ετών. Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν πιο ήπιες λοιμώξεις από κορωνοϊό.
Η προστασία από τις επισκέψεις στα επείγοντα μειώθηκε από 69% εντός δύο μηνών από τη δεύτερη δόση σε 37% μετά από πέντε μήνες ή περισσότερο. Οι ενισχυτικές δόσεις επανέφεραν αυτά τα επίπεδα στο 87%.
Η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων μειώθηκε επίσης. Η προστασία από τις επισκέψεις στα επείγοντα μειώθηκε στο 66% μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες και σε μόλις 31% μετά από πέντε ή περισσότερους μήνες από τη λήψη της τρίτης δόσης. Η τελευταία εκτίμηση ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστη, καθώς λίγοι άνθρωποι εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση πριν από περισσότερους από πέντε μήνες, ως εκ τούτου τα δεδομένα είναι περιορισμένα, όπως τόνισαν οι ερευνητές.
Η προστασία που παρείχε και η δεύτερη και η τρίτη δόση από εισαγωγή σε νοσοκομείο (βαριά νόσηση) ήταν γενικά υψηλότερη από ό,τι για τις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.