Η εντολή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη: Μετά το τέλος της πανδημίας η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε εποχές… Μνημονίων και ακραίας λιτότητας.
Είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε όμως και κάποιος από τους νυν πολιτικούς, κάτι που επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, κάτι που το 2011-2012 έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο.
Ένα από τα πρόσωπα που θα ήθελε να τεθεί επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης ως τοποτηρητής των ξένων στη χώρα μας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, άλλωστε είναι είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει και τις κατάλληλες προδιαγραφές (αφού είναι τραπεζίτης).
Ο Γ.Στουρνάρας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» δείχνει ξεκάθαρα το τι αναμένεται να έρθει στη χώρα μας από το 2023, μνημόνια και ακραία λιτότητα.
Ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι υπέρ της επιστροφής σε συνθήκες σκληρής λιτότητας με την υποχρέωση να πετυχαίνει η χώρα μας πρωτογενή πλεονάσματα 2% από το 2023, χρονιά που σηματοδοτεί την κανονικότητα για την οικονομία.
Ο τραπεζίτης επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης επιστροφής τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέος, καθώς οι «παράγοντες που το καθιστούν ανθεκτικό σε αρνητικές διαταραχές θα αποδυναμωθούν σταδιακά σε δέκα χρόνια, παρά την αναμενόμενη αποκλιμάκωση ως ποσοστού του ΑΕΠ».
Ο Γ.Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι υπό το βάρος του επί πλέον δανεισμού την περίοδο της πανδημίας έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χαλάρωσης των συμπεφωνημένων στόχων για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΠΕ.
«Η χώρα θα πρέπει να επανέλθει στην προ πανδημία υγιή δημοσιονομική της θέση ώστε να μη ακυρωθούν οι θυσίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία προς όφελος των επόμενων γενών» καταλήγει στο άρθρο του που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην περιοχή των Μνημονίων με πλεονάσματα-θηλιά που υπονομέυουν το εισόδημα των πολιτών.