Την δραματική ιστορία της «Αρχόντισσας του Ιππείου», ο τάφος της οποίας αποκαλύφθηκε μετά από ανασκαφικές εργασίες, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό της Μυτιλήνης στην εκδήλωση παρουσίασης που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φυσικής», την περασμένη Κυριακή, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Στο πλαίσιο εργασιών για δημόσιο έργο ήρθε στο φως ο τάφος της αρχόντισσας ο οποίος χρονολογείται περίπου στο 700-750 π.Χ. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως μια τραγωδία. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, μια νεαρή γυναίκα 21 – 25 ετών ήταν η αρχόντισσα του Ιππείου ντυμένη και στολισμένη με εξαιρετικά χρυσά κοσμήματα.
Ο σκελετός της έφερε κατάγματα σε διάφορα σημεία τα οποία προκάλεσαν και το θάνατό της. Το κρανίο της έφερε πολλά κατάγματα σε διάφορα σημεία.
Βρέθηκε επίσης ένα αριστερό λιθοειδές οστό εμβρύου, ηλικίας περίπου 30 εβδομάδων, στην περιοχή της κοιλιάς της νεκρής, αποδεικνύοντας ότι ήταν έγκυος πριν χάσει τη ζωή της. Δεν σώθηκαν άλλα υπολείμματα του εμβρύου. Όμως ίχνη τοκετού στις εσωτερικές επιφάνειες των λαγονίων οστών της νεκρής αποκάλυπταν ότι είχε ήδη γεννήσει και άλλο ή και άλλα παιδιά.
Ποια ήταν η αιτία του θανάτου δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί. Αν είναι θύμα βίας ή θύμα κάποιου ατυχήματος ή αν κάποιος ισχυρός καταστροφικός σεισμός που έπληξε τότε το νησί, προκάλεσε το θάνατό της.
Τα κτερίσματα που συνόδευαν τη νεκρή δείχνουν τον πλούτο και η υψηλή ποιότητα των αγγείων δείχνουν ότι η νεκρή ανήκε στην ανώτερη κοινωνική τάξη της Λέσβου.
Για τα ευρήματα μίλησε στην εκδήλωση της Κυριακής ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης. Ακολούθησε η παρουσίαση της ανθρωπολογικής μελέτης της «Αρχόντισσας από το Ίππειος της Λέσβου» από την ανθρωπολόγο Φωτεινή Μακ Τζορτζ.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με απαγγελία του αποσπάσματος «Ο Θρήνος για τον Έκτορα» (Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Ω, 678-805) από την ηθοποιό και Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Ιωάννα Γιαννακού.