Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) των τροφών είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος, το «ζάχαρο» του αίματος όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε.
Στην ουσία, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.
Ο χρόνος που χρειάζεται το στομάχι για την επεξεργασία μιας τροφής δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής αλλά και από το είδος της.
Για παράδειγμα η πέψη ενός μήλου διαρκεί περισσότερο από την πέψη του χυμού μήλου, επειδή το στομάχι χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να επεξεργαστεί το χυμό σε σχέση με το ωμό μήλο. Για τον ίδιο λόγο ένα άγουρο ή σκληρό μήλο έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη από ένα ώριμο ή μαλακό μήλο.
Οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι προσπαθούν να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος, πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών προκειμένου να αποφεύγουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα τους.