Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε διεθνή ομάδα επιστημόνων στη Σαουδική Αραβία, καθώς εντόπισε επτά απολιθωμένες ανθρώπινες πατημασιές ηλικίας περίπου 120.000 ετών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πατημασιές έγιναν από τουλάχιστον δύο άτομα. Πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη ανθρώπων στην αραβική χερσόνησο .
Η ανακάλυψη δείχνει ότι στην περιοχή αυτή ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ευρασία, καθώς επίσης ανάμεσα στην Αφρική που είναι η κοιτίδα του Homo Sapiens και τη Μέση Ανατολή, είχαν επανειλημμένως εγκατασταθεί πρόγονοι του ανθρώπου. Τότε, εκτιμάται, ότι σημερινές αραβικές έρημοι ήταν καταπράσινα λιβάδια με λίμνες και ποτάμια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ιστορία και του πανεπιστημίου Ρόαγιαλ Χόλογουεϊ του Λονδίνου, ανακάλυψαν συνολικά 376 από απολιθωμένες πατημασιές ανθρώπων, ελεφάντων, αλόγων, καμηλών και άλλων ζώων, σε μια αρχαία λίμνη στη σημερινή δυτική έρημο Νεφούντ. Τα ευρήματα χρονολογούνται προ 112.000 έως 121.000 ετών.
Η ανάλυση της μορφολογίας των πατημασιών δείχνει ότι πιθανότατα ήταν του Homo Sapiens και όχι Νεάντερταλ. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία τόσων μεγάλων ζώων, τα οποία μάλλον προσελκύονταν από τα άφθονα νερά της περιοχής.
Τα αρχαιότερα απολιθώματα του Homo Sapiens εκτός Αφρικής έχουν βρεθεί στη νότια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κρανίο στη Μάνη, το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 210.000 χρόνια, ενώ στο Ισραήλ ανακαλύφθηκε μια γνάθος ηλικίας 180.000 ετών.