Στο παραπάνω βίντεο, θα παρακολουθήσετε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή κατηγορία αξιοθέατων στην Ελλάδα όπου είναι τα κάστρα της και ό,τι έχει απομείνει από αυτά στο πέρασμα των ετών.
Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά, το καθένα έγραψε τη δική του ιστορία και αν μπορούσε θα διηγούνταν πολλές ιστορίες. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όχι τόσο γνωστά φρούρια της Ελλάδας βρίσκεται στο Αγρίνιο.
Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η επιβλητική και άγνωστη Ακρόπολη της περιοχής αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό φρούριο με σπουδαία οχύρωση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Γνωστή και ως Γλας, η Ακρόπολη αυτή προσφέρει μοναδική θέα και η επίσκεψη εκεί αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κάστρα της Ελλάδας.
Γλας: Η επιβλητική Ακρόπολη της Ελλάδας με την εντυπωσιακή οχύρωση
Η Ακρόπολη των Θεστιέων απολαμβάνει μια απρόσκοπτη θέα προς τον κάμπο του Αγρινίου ενώ όταν ο καιρός είναι καλός, μπορεί κάποιος να δει έως και το Ιόνιο. Το κάστρο αποτέλεσε στην αρχαιότητα το την Ακρόπολη της πόλης Θεστίας που ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Θέστιο. Ωστόσο αργότερα και συγκεκριμένα κατά τη νεολιθική περίοδο, κατασκευάστηκαν και τα τείχη, δηλαδή η σημαντική αυτή και εκτεταμένη οχύρωση.
Η Θεστία ήταν μια από τις πόλεις κράτη που γνώρισε ακμή κατά τη μυκηναϊκή εποχή έως και τα κλασικά χρόνια. Αυτό που σίγουρα κάνει την συγκεκριμένη Ακρόπολη να ξεχωρίζει στην αρχαία Ελλάδα αλλά ακόμη και σήμερα είναι η εντυπωσιακή της οχύρωση.
Στα 700 μέτρα υψόμετρο κατασκευάστηκε το κάστρο της και αυτό επίσης περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη έχοντας και μια μοναδική θέα λόγω της θέση του. Χαρακτηριστικό της οχύρωσης της Ακρόπολης ήταν ότι η περίμετρος των τειχών έφτανε τα 4.000 μέτρα και ξεπερνούσαν σε μήκος ακόμη και του Αγρινίου. Αν βρεθείς σήμερα στο σημείο θα δεις ότι διασώζεται μόνο ένας πυλώνας όμοιος με τον μυκηναϊκό της Τίρυνθας.
Από την αρχαιότητα… τσιφλίκι του Αλή Πασά
Περί το 1450 το κάστρο, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Ελλάδας, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και ήταν και το σημείο που ξεκίνησε η παρακμή του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο η δόξα του δεν έσβησε. Πέρασε από διάφορα χέρια και έγινε ακόμη και τσιφλίκι του Αλή Πασά. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είχε μετατραπεί σε ορμητήριο και καταφύγιο οπλαρχηγών και στρατιωτικών σωμάτων.
Σήμερα βλέποντας κανείς το κάστρο μπορεί να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Κάτω από την Ακρόπολη αυτή σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Βλοχαΐτισσας, στο οποίο παλαιότερα λειτουργούσε σχολείο. Εκεί σπούδασε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ακόμη και σήμερα στην στον ιστορικό λόφο θα δεις ερείπια του αρχαίου φρουρίου. Ένα από τα κάστρα της Ελλάδας με ενδιαφέρουσα ιστορία που αξίζει να γνωρίσεις.