Η ναυμαχία του Ναυαρίνου έγινε στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος. Βλέποντας σήμερα από ψηλά το σημείο θα δεις το απέραντο γαλάζιο και την ομορφιά της τοποθεσίας και μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς πώς θα ήταν η ναυμαχία.
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 (νέο ημερολόγιο) και αποτέλεσε μια από τις σημαντικές μάχες κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και μάλιστα για πολλούς λόγους. Ουσιαστικά, πάντως, αποτέλεσε την νίκη που οδήγησε εντελώς στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της 20ης Οκτωβρίου του 1827 τα πλοία του συμμαχικού στόλου άρχισαν να εισπλέουν στον κόλπο του Ναυαρίνου. Επικεφαλής ήταν η αγγλική ναυαρχίδα Ασία. Ο Κόδριγκτον υπολόγιζε ότι ενδεχομένως ο Ιμπραήμ θα συμφωνούσε στην ανακωχή που είχε προταθεί νωρίτεραμ κάτι που δεν έγινε. Όχι μόνο αυτό αλλά οι Αιγύπτιοι πέρασαν στην επίθεση με πυροβολισμούς κατά της αγγλικής λέμβου. Το αποτέλεσμα ήταν μεταξύ άλλων ο θάνατος του Έλληνα πηδαλιούχου της, Πέτρου Μικέλη. Ταυτόχρονα, κανόνια χτυπούσαν την αγγλική και γαλλική ναυαρχίδα. Ο Κόδριγκτον, μη έχοντας άλλη λύση, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης.
Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε ο τουρκοαίγύπτιος στόλος που υπερτερούσε αριθμητικά ήταν ότι θα ηττηθεί. Κι όμως, η ναυμαχία αμέσως έκλινε υπέρ του συμμαχικού στόλου, που είχε ο οποίος είχε επίσης μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η λιμνοθάλασσα είχε γεμίσει από τα κατεστραμμένα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. 12 φρεγάτες, 22 κορβέτες και 25 μικρότερα πλοία είχαν βυθισθεί, ενώ 6.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν.
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας ενώ το Σεπτέμβριο του 1829 δόθηκε η τελευταία μάχη του ελληνικού αγώνα, στην Πέτρα της Βοιωτίας.